胡適寫給兒子的信:我養育你,並非恩情,只是血緣使然的生物本能

357 回覆
4940 Like 27 Dislike
大師

你永遠唔知會唔會有一日位高權重既都被人鬥
你今日鬥緊人 聽日可能啲人話你乜乜拉你落黎鬥
依家啲20歲係咪都係好似你咁咁唔成熟咁講野同諗野
段野唔係胡適作,d文字睇得出係現代人作
同學巴打講,似參考先知再佛作
身邊啲朋友都差唔多 尼幾年疫情困起屋企上堂 少接觸少溝通 中學畢業之後就好似冇成長過咁
不過可能都係圈子問題
雙方都係求仁得仁
冇問題呀
D 百零個字真係要記係心
係講緊對自己既心態,唔係又會變「養兒防老」
到時又感情勒索自己下一代
你唔好用依家角度去諗啦,咁都叫content farm文?
同意
亞洲人一定揀作為父母對自己有利既文化
用愛嚟控制子女
Push
佢行得真係好撚前
雖然好清醒,努力跟傳統說不,可是字裡行間太矯情
唔即係咪屌打「窮撚唔好生仔」?
唔係佢老竇老母生佢出嚟,係佢自己對生命嘅渴求而出世
但佢又出名教仔女好叻
咁正常作故仔,都要搵個啱人設嘅作嘅
chatgpt 4改寫一次
在胡適的文風下,此段文字可改寫如下:

我撫養你,並無恩情,僅生物本能驅使血脈相連;故此,我無恩於你,你亦無需還報。反之,我應感謝你,因你的加入,我生命愈發圓滿。

我身為父親,你為女兒與兒子,皆是巧合之事。我非你的前傳,你亦非我之續篇。你獨立存在,與我異魂;你非由我而來,乃對生命渴望所致。

你擁有自由,我懷有愛意;然我決不會「以愛之名」,去操控你的人生。
有違某國文化思維
其實你講嘅呢啲書信全部都係有留底
甚至好似以上我貼出嚟呢封咁
但係樓主呢封根本就冇出處
咁仲唔係好明顯係假?
全因佢同佢老母要一時之快既代價
唔係幾同意
太唔公平到一個點就會攬炒
有d明佢講乜
佢應該唔係成日同老豆傾計既人

因為我都係
隨機又好必然又好,係咪代表左佢地想?
磁石又係咪想吸舊鐵?
你確定佢地有想法?
垃圾content farm文幾千正皮
高質論壇
其實我覺得好唔公平
仲係精蟲嘅時候根本未有思想
但係父母中出嗰一刻就肯定有足夠嘅成熟去諗佢係咪真係有能力照顧一個生命
其實好撚奇怪 平時嗰啲玩大咗搞到有咗嘅post
就一大班人喺度屌話會害左個BB 唔該落咗佢
而家就話其實係個BB自己對生命渴求衝出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞