胡適寫給兒子的信:我養育你,並非恩情,只是血緣使然的生物本能

357 回覆
4940 Like 27 Dislike
當年邊個叫你游入去?
你自己游出閪窿呀嘛
你老豆意外插入你老母再意外中出埋?

之後你老母又再意外陀你十個月
醫生又意外接生?

你唔單只係個意外
仲係個奇蹟
大家都叫做知識份子既
希望大家有思考能力
我熟讀歷史人物
但我未睇過胡適寫比孩子有呢封信同內容

這段文字的網路流傳性較高,且在多個資訊平台上皆有出現,因此可能是某位匿名作者或其他作家所創作的。

慎思。
樓主你自己都可以check check
如果唔確定係胡先生寫 幫我pin提醒大家
唉 on9仔
我都好肯定係近年網絡作家寫
不過好多人習慣網絡比咩資料佢
佢地就照吸收 無經個人思考

篇野個觀點唔錯
但強加左胡適個名
不如你讀下書先 小學雞學人上連登
佢哋正正係對中國文化認識太深,所以先認為要全面吸收西方文化改革中國人思想
正如魯迅係反文言大將軍,但佢文言造詣極高,唔係為反而反
哇,唔係掛...
勁有說服力
如果真係假 你叫依度大大聲笑人既連登仔點扭得切軚
假唔影響個討論

討論文章觀點無問題
成件事被你講到好勵志
到底發生什麼事?今晚只想很勵志?
的確 而且觀點好合乎現代人唔想養兩老恩情
但強加左舊年代個名人名字上去
係會令無思考嘅人先入為主 覺得之前嘅人已經諗到咁長遠

連登的確唔係人人識深入思考
正宗打把仔
呢篇文講對生命的渴望唔多唔少令我有少少relieve,比自己小朋友問點解要生佢出黎時有得拗兩句
艾倫老豆咪又比個仔篤灰

人類史就係充滿愚昧,因果就好似good time make wake man, bad time make strong man, 永遠達至唔到good time make strong man forever.
我都即刻諗起醫生老豆
呢啲先係老豆
唔係啦
其實在座咁多位都係尾刀撚
踩住咁多粒精子嘅屍體去到終點
仲要幸運地一同到達嘅
不分先後撞彩入到去
符碌㗎咋
你正正講出左重點
生物學入面最多人犯嘅錯誤就係成日將有機生命體擬人化
海洋有機生命體因為「想」上陸地生活得好啲演變成陸上生命體
細菌因為「驚」死所以演化出抗藥性
渴望同想係人類同少數高度神經系統嘅生物先「可能」有嘅特徵
所以精子的確係隨機移動 再由於卵子嘅化學信息令佢哋有趨向性移動
但大概一半嘅精子每次都會去錯冇排卵嘅輸卵管
咁如果咁樣可以解讀成渴望
咁世上發生咩唔係純混沌嘅事唔係渴望?
細胞一出現就註定趨向死亡
咁係咪每個生命對死亡渴求?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞