胡適寫給兒子的信:我養育你,並非恩情,只是血緣使然的生物本能

357 回覆
4940 Like 27 Dislike
亞洲人泥講 佢行得好前
我自己係呢種教育方式下長大咪知個問題係邊,係你唔明我講咩,呢種唔報答係我心入面想都唔會做既野,因為心入面我係獨立於我老豆你睇埋胡適個仔就知呢個係呢種育兒方式既問題。至於我父母就係一直付出唔強加想法於我,仲要好尊重我意見既人,反而希望父母係咁既你,就算老母唔係雞都唔慌係好野
即係咁

你針對嗰種randomness 只係講緊一大堆精蟲去搵一粒卵子嘅過程

人哋句嘢要表達嘅係 本質上 精蟲卵子互相吸引結合嘅呢一個向性

將一條正常精蟲同正常卵子放埋一齊,環境適合下佢哋係必要互相結合 最後成人

生物學上呢兩樣嘢係有chemical signals令佢哋互相結合 正正反映咗佢哋嘅結合唔係隨機 反而係必然
55民主唔使管 成個世界得二元對立 自由同民主都未識分 谷住咁耐都嘔唔到啲咩出黎 好心讀多d書先學人樹稻草人
連登/香港需要content

唔好因為其他人屌而熱情減卻((冇話叫你死撐呀
起你底就知你高汁
唔好盲反華夏文明
敗走啦柒頭
朋友。必然導向係講緊,精子同卵子係合適自然條件下,係有機會會受精。 如其他物種嘅精子喺同一自然條件下,遇到人嘅卵係唔會受精。

必然發生係講緊精卵相遇,會自然趨向受精。呢個過程係必定發生,相信唔洗我搵啲乜乜醫學報告證明。

而且我講咗,結唔結果係另一個話題,唔涉及我嘅關鍵論述。

其他問題都更加唔洗回應。
廢老:含辛茹苦養大你地幾個都唔撚識得孝敬我地
不如你再退一步講埋佢呀爺中出在先啦
咁佢阿爺有冇寫呢啲信比佢啊?
同政治正確沒分別
咁你覺得呢本中國哲學史大綱行文手法似唔似樓主貼嗰篇嘢先?
樓主呢篇文章無論你點樣搵
都搵唔到佢嘅出處
但係你可以搵到其他唔識寫比個仔嘅信
以下呢封信係有出處
亦都係正式記載咗嘅
你睇吓呢個就係胡適對個仔嘅態度
你咁都覺得樓主呢篇文係可信?

我討論嘅重點唔係講緊篇文係咪真係出自胡適手,係講緊你話因為行文嘅手法唔似佢就話呢篇文唔係佢寫呢個論點夠力,因為而家就係搵到本書叫中國哲學史大綱係似嘅
其實個重點就係係咪真係胡適寫
另外講真,你拎出嚟嗰篇都唔似
中國哲學史大綱裏面嘅文字非常沉實
而樓主貼出嚟嗰封所謂胡適嘅信就非常流麗
係好現代嘅手法
我唔覺得相似
胡適寫給兒子的信有很多,內容也很豐富,主要是關於人生、學習、家庭等方面的建議和思考。其中最著名的一封信是他在1940年寫給兒子的《給兒子的信》。在這封信中,胡適寫道:

「人生的路很長,要走很多路,要經歷很多風雨。你要有信心,要有勇氣,要有耐心,要有智慧。學習是人生的一個重要的環節,要用心去學,不斷地進步。家庭是一個溫暖的港灣,要珍惜家庭,要愛護家人。」

以下是部分信件內容的摘錄:

1932年寫給兒子的信:“你現在的學習,不是學習一些功課,而是學習做人。你的學習,不是為了應付考試,而是為了成為一個有用的人。你的目標,不是為了自己,而是為了人類。我希望你在學習上,不要只是照本宣科,而要體會到每一件事情的意義和價值。”

1935年寫給兒子的信:“學習應該是一種興趣,是一種愛好。不要為了應付考試而學習,而要在學習中培養自己的興趣和愛好。興趣和愛好是人生中很重要的一部分,我希望你能夠在學習中找到自己的興趣和愛好,這樣你會更加快樂。”

1960年寫給兒子的信:“我希望你在生活中要有自己的信仰和追求,要有激情和動力,要有目標和方向。家庭是一個人生中非常重要的組成部分,我希望你能夠珍惜自己的家庭,好好地照顧你的家人,讓你的家庭更加幸福美滿。”
其實我覺得真係唔似 五四運動時期嘅著作 特別係胡適本人提倡文學改革 佢地嘅寫作風格係好直接帶出佢要表達嘅意思

佢果兩句 咩前傳 續篇真係唔似佢嘅行文
有班連登仔話華夏文化本質係好
白話文運動初期啲用字同句式冇依家咁系統化
真正胡適果個年代嘅文章,係冇咁多連接詞同公整嘅複句
樓主篇文嘅用字亦都接近今時今日嘅用字
所以真係似吹水
希望快d搵到真相然後pin起佢
唔係好接受到某d會員好似唔識討論
淨係見到大名人所寫既信
就一味吹捧 淨係識小腦條件反射咁罵人講粗口
自己又無論點既留言回覆

Respect你地探求真相既精神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞