胡適寫給兒子的信:我養育你,並非恩情,只是血緣使然的生物本能

357 回覆
4940 Like 27 Dislike
駁唔刀?
思想理性而對生命存感恩
所以牟宗三,錢穆嗰班友唔鍾意佢
仲拗乜嘢 出少句聲啦仲唔夠羞家咩
除左抵死 無其他
呢啲口號式廢話
你唔去同絕左種嘅生物講?
冇衝突
佢應該唔係想整死佢老豆(因為胡適當時已經喺台灣),有估計係因為當時支那嘅政治環境,佢要出嚟劃清界線,否則會被批鬥…

之前容海恩話要同袁爸爸脫離「爺媳」關係嘅時候,有人quote 過呢單嘢,比照香港依家幾撚反智…

搵唔到繁體字sor,就住睇下先,胡適出名推動白話文,所以佢故意寫得好現代唔出奇
未來香港
必然導向?即係有精有卵就一定會發生受精?
你由乜嘢醫學報告或者科學報告睇到你個結論?
我就算喺卵子存在下嘅情況射精假設受精必然會發生
咁另外喺射精所產生嘅三十億條死咗嘅精蟲點計?
巴打你出黎獻醜不如藏拙
師兄都應該有啲生物學底
起底睇下原來係醫科生
唔怪得唔似上面班小學雞
幾十年都無進步過
一樣咁玩 支共
因為呢啲浪漫化嘅表達令佢哋覺得自己高級左
不要相信愛因斯坦!
--- 連登仔
陀飛輪首歌
過去18歲 沒戴錶 不過有時間

你係咪會屌9 從時空角度講 有冇戴錶18歲都會有時間
見到「報答」呢個詞就知你根本唔撚明人地講咩。
同埋,太自由=>唔識報答你係廢老定低學歷文盲?

Btw,你咁撚傻閪=>你老母一定係做雞
冇衝突?
即係絕左種嘅生物cannot find a way
存在嘅生物先find a way
即係some can find a way some cannot find a way
咁同呢球十二碼一係入一係唔入一樣 同廢話有咩分別?

如果有班傻鳩好似上面咁走出嚟講咩你係指精子卵子
將啲浪漫擬人法嘅曖昧文學手法拉上科學
我都係會屌鳩
Lm
問題係成段對話係base on 上面條友果句‘生物學角度來講,係冇錯’
咁就當然係用科學嘅basis講啦 問係係其他人用文學 宗教 情感黎defense 依段 scientific basis 嘅對話

我真係r爆頭
*問題係
唔該你睇返佢其他文章
根本唔係呢種句子行文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞