信用卡討論區(129)買嘢記得留意rebate cap

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
大額應該儲里數 呢個結論係點得出黎?想學野
有無人記得smart card簽klook果額外3%
係幾時先收到?
當你洗10萬,用大路渣打simply cash無限1.5%,可以有$1500現金回贈。但用hsbc everymile或者AE Explorer $5 一里計,有2萬里=日本來回機票,即係$1500=2萬里=日本來回機票。結論:如果你現金回贈2%樓下,應該係里數好啲
宜家機票貴同埋CX放咁多位出嚟,其實幾抵

我宜家都係用EveryMile 補底,即係好似你話齋2%樓下就用
里數每18個月有交易都唔會過期

係未包稅,但係嗰度咪千零蚊
里數出入
至少每18個月賺下或者用下里數

好似SCB CX嗰D keep住每個月都幫你換miles咪唔驚囉
EM係俾Reward cash 你自己換
ICBCA果張星座卡有冇上限?
應用係網購出事。留意到過去兩三日返單的網上簽賬有回6%,好似正常返。不過依家每項簽賬回贈的金額只會去到毫子,嚴格來講不足6%。
如果未來兩三日都正常嘅話,我諗我會打上去一次都追,唔駛分開幾次。
理想係
不包括航空公司放西時間西航點唔加你所需里數
要時間mon住有無位
同時又要夾到自己同屋企人嚟換機票
玩到怕
最近想申請cash back同 simply cash, 邊個kol 迎新offer比較多

睇過money loser simply cash 好似有1200apple gift card + 銀行1200 迎新,係咪算多
yes
佢會寫到明
例如唔可以同豐澤/萬寧優惠一齊計咁
睇咗post頭,見網上消費cash back大貓signature 暫時幾好(現有用戶),但最近又見到CITI新客又送AirPods Pro2,嚟緊應該有萬幾蚊網上消費,有冇巴絲教下路,CITI邊張好用?
你係指網上外幣?

老實講Citi全部都唔係特別好

你想要現金回贈定里數?
呢期EM外幣簽帳只係2蚊里
係咪去旅行用呢張卡最化算
一定係現金,另外,US Amazon買嘢好似可以揀結帳貨幣,至於點解想開CITI,因為佢又送AirPods Pro2迎新和印象中幾年前好多人開嚟BF買嘢拎回贈,現在乜情況就唔知,所以係度請教下人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞