信用卡討論區(129)買嘢記得留意rebate cap

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
仲要有lounge
所以真係為左養卡開埋戶口
請問大家如果想入機場Lounge有冇話邊張最抵玩?
本身有AE大頭Free Ride咗張Explorer幾年今年終於唔肯Free比我
明明今年先有得去返旅行
唔該晒
申請dbs卡咁麻煩
要拍片拍低申請過程廢事嗌數咁張
就係趁你可以飛咪唔free比你迫你交年費
如果成日旅行考慮養張細頭 好好用
入機場lounge一定細頭,HK AE Lounge入得又送埋PP俾你
explorer第二,有10次PPL俾你
Everymiles第三啦,有7次PPL俾你
但PPL其實都幾差下,難民營其實都冇講錯,試過凌晨全部都係啊差

其他都垃圾咁
Premiermiles入完PPL仲要你使5000

最好就係之前CXAE (美國運通國泰航空尊尚信用卡)
又送埋PP又冇Limit,之前帶人入一個用我PP,一個用我CC入
係,最簡單嘅方法
冇得玩AE Explorer 就HSBC EveryMile 啦
今期 Citi bank 迎新簽 $1000 送 airpods pro 2 好似幾著數.
本身有AE大頭信用卡
申請張AE白金細頭(信用卡)
積分會唔會共用?

另外卡上面since年分點計?
有兩張卡
信用卡14年 簽帳卡寫15年
申請張AE白金細頭(信用卡)計14年
請問Standard Chartered果堆係咪都係垃圾
佢唔肯免咪CUT 洗乜驚
SCB冇lounge用
想再搭單問
如果有 Platinum (賞世界)/ red card / everymile
外幣買機票
應該係Platinum 好過red 好過 everymile
頭$12500就everymile好過red
但都係platinum最好

我有無理解錯?
啱,VP賞世界連3%海外promo=$1.85/里或者5.4%,未計10x個promo
可以同AE講merge分
記得應該係人生第一張AE開始計
好似唔知邊度見過用大貓金卡增值payme好似有回贈?
有冇人知?
我增值完之後即刻入番bank ac有冇問題
係,印錯嘅話可以打上去 hotline 改返
優先理財有不過唔會關我事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞