信用卡討論區(129)買嘢記得留意rebate cap

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
等我再計下先 本身諗住申請AE Explorer
你用everymile book 機票或者 全程酒店住宿, 包你family travel insurance. 呢個我覺得幾有用。 加上AE 未必度度用得
唔使落分行,app都開到戶

或者直接等實卡
齋計迎新AE Explorer 會多D,EveryMile就睇其他benefits
唔好入去做係真
坡資公司永遠冇好野
搭單問 見t&c 寫$8000係每個曆月計
係咪即係唔理我張卡幾時截數/交錢
都係一個月一個月計?

同埋有無得轉 截數日期?
想統一所有卡轉晒月尾找數
但係app 到撳過下 唔見有得揀
唔該誠哥

誠哥係咪key錯左張vs落去
網購卡黎講 係咪HSBC red, motion, 支銀chill最好?
想上限多就申請red?
motion就多1%但上限少?
曆月=逐個月計,唔理截數日

轉截數日應該要打電話叫CS整,不過我未試過DBS得唔得,只係試過HSBC
成哥八達通增值用邊張?手動自動
之前一路用SCB Simply Cash 自動增值,跟住上個月收年費cut咗

宜家轉咗EveryMile,主要係開始唔想有太多卡

利申主要用HSBC 三寶/DBS Eminent
其次有AE Blue Cash同Aeon JCB
預備cut Citi Plus同DBS Black
bea goal, aeon wakuwaku, ccb 京東
m power 當食飯卡得唔得
Wakuwaku之前見好多人投訴收唔足 係咪食飯出問題 網購無事?
3月張月結單錯撚哂 準備cut卡唔用
Everymile得0.4%?
係,但係計里數就$12.5/里
點解你當時想cut EM?
要取捨,有時好難食晒,唔差太遠就算,至少我係咁諗

宜家諗緊cut唔cut Aeon
我都想問
因為玩開現金回贈
最近計吓數先發現大額應該儲里數
我仲cut埋另外嗰張EM (EarnMore), 後悔ing
唔玩里數又無車,EM=垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞