信用卡討論區(129)買嘢記得留意rebate cap

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
我幾時有講過銀行係因為佢洗一筆還一筆而搞9佢
你諗野唔好咁二分法得唔得
我個post只係comment 佢呢個模式
根本就冇講過呢個關係係必然
不過起完底先知原來係引戰狗失敬失敬
總之啱cat就5% 唔啱就1% cap係8000
咁即係認你自己九唔撚搭八囉
不如你講下點解咁還錢銀行唔想做生意啦
引唔引戰狗就睇下多唔多on9仔同有無point啫
我係原本事主

你嘅理論幾有趣不過你講到“我係銀行見到你咁都唔想做你生意”就真係
我相信唔止我一個係咁,甚至有人可能會逐星期清一次?如果係咁銀行應該有一大班人只要係提早還都唔想做生意銀行都唔應該搞咁多其它推廣俾客賺,就咁睇呢post所有留過comment嘅銀行都應該唔想做我地生意
即出即找同出月結單先找其實無分別
銀行唔會因為你提早找數就cut 你額

你只要準時還款, 個信用額大駛得多咪賺商家charge 囉
銀行唔係剩係賺你min pay 同late charge

信用卡基本上銀行出一張就賺一張
唔該晒巴打 咁想問迎迎果10%,係咪包埋岩cat果1/5%?
首先基本係0.4%,無限,1/5%係包咗基本
頭$8000係中5%嗰D
1%係頭$20k(VS)/$15k(VP)
額外
如果hsbc 用 rc 換 avios / am, 唔係應該everymile 最抵咩?
Thanks
中cat,其他會抵過EveryMile
Visa Signature/every miles / red card
想草里數點簡好 平時好小網上消費 多數食飯比錢先用
見every mile 好似2數里抵屌d
why not all
EveryMile $2/里要指定商戶先有喎

所以三張要晒最好
VS 中自選(賞滋味)$2.75/里
Red網上$2.5/里
EveryMile $5/里補底
已經有成4 5張卡 想申請張淨係用佢 好似VS 抵屌d
cut其他
我都係
碌一次俾一次錢 確保自己無走數 同唔會洗多左
咁誇張咗啲喎 我係一出月結單就找數
我主卡會set autopay
一年都用唔到2次既會即找
岩岩開左張Everymile用左黎試搭九巴搭左10蚊回得2蚊
一碌即找好似浪費咗個credit terms

我全部卡出糧戶口autopay autopay自動最尾嗰日找,credit terms用到最盡
冇錯呀,現金回贈係2.5%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞