MIRROR英文訪問

521 回覆
50 Like 172 Dislike
背後故事令人暖心
姜b係咪喺後面扮聽得明?
*佢果時條仔其實都係因為咁quit左u (佢地同年齡 唔同學校)
那個e有的沒的
但Ian 內容嘅生字係小學雞程度
講得通,聽得明咪得
又唔係要你入大學講英文教書
連登仔最憎chok聲
Monotone先係真英文
最期待聽佢英文訪問講真
😕唔知佢想要咩字
條片一開波已經睇緊手機對稿
心諗一陣仲唔到我表演

點知"slowly slowly slowing down"
想聽姜B 既毅進英文
佢哋如果係用嚟說好香港故事
無實力都會有班媒嚟撐啦
做大戲咁
Agger
而且學校根本唔鼓勵學生講野 老師講哂
所以香港大部分學生都係oral同listening差
但reading同writing好少少
因為有得操 even家庭背景較差
只要入到英中 單靠平時睇教科書都提升到reading
I am so proud of my work. It’s High large and up.
英文比想像中好
咁其實就一路都做緊啦演唱會前都一致唱好,演唱會同叱吒後我諗都有d唔知點唱好
睇你咩中學啦 我band 1頭英中係真係堂堂逼每一個人出去present ,加真係會有啲外國交流生尼你學校,利申上左U先覺我中學個英語化程度真係好高,利申3大
其實佢啲用字係ok
發音亦正常
只係講得冇咁順暢
連登仔就如獲至寶係咁踩
不願接受事實
以為佢講到有幾差
睇完片覺得佢完全表達到自己想講咩
好過好多人啦
術科可以係大學先開竅
但語文既話睇公開試成績都反映到
除非成年後生活環境轉去英語為主 先會明顯進步

大學做功課同present
professor已經唔會執學生英文
除非錯到九彩 佢估唔到學生講乜先會出聲
否則都隻眼開隻眼閉就算
所以果幾年唔係俾人提升英文 而係提升術科既知識
兒登肯定即場爆肚 講到甩甩咳咳
ian 明顯有準備,睇得出佢幾有心機 respect
anal 條友扮明背script 其實講頭幾句唔差既 最尾個句咩slowly slowing down 乜撚野事
都無新fans
香港師奶市場又飽和咗
邊度嚟個勢仲勁咗?
其實三個都講得幾差 given佢地好明顯有準備過啲問答
上次去PFW Edan比人叫用英文講吓自己生日做過啲咩 佢講到成個小學生咁 (條片1:12)
唔係踩港撚亦唔expect佢要講到native咁 但Kong U畢業咁嘅質素真係有啲跌眼鏡
https://youtu.be/iz2mkIxbqYc
Everybody 針 jump(s)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞