MIRROR英文訪問

521 回覆
50 Like 172 Dislike
香港人最鍾意笑人自己人 講錯一句比人笑十句 你係細路都唔敢講啦 唔練習勁得去邊
唔好話英文 華人興家長式管教 命令式乜都唔比 小朋友連表達意見/討論既能力都練唔到

BTW 有日搭巴士有個細路全程係咁同個工人講英文 內容重重復復 但個工人都好鼓勵佢係咁講
其實Ian除咗樣之外都幾屈機
估唔到AL都講到吓
佢撚識英文咩
炸薯條咋佢
97年之後港共即刻廢左英語教學
點解會搞成咁
E and F AL 冇咁cheap
佢個科算唔算易入
唔關事dse分事
大學好多科英文34都入得
尤其理科 好多都係識睇但講得唔順
無辦法 反而出黎做嘢就真係好翻好多
係咁對客講
edan讀咩科
engine水平好親切
佢醒目仔嚟
打波又勁 港隊 但見做運動員搵唔到食即刻搵第二樣
大學先黎開始學音樂學唱歌 一學就識 依家d歌全部自己搞掂
我直頭覺得好多野係佢唔去學唔去玩 佢一學就識 仲要係叻個隻
我唔準你咁講
當年有用英文present fyp
原來Ian 有米八高 睇個樣唔似
照計應該係佢哋偏科嚴重
咁拎住eng lit 或者 econ 火箭都係咁入U嘅姐
仲有香港公開試同英文水平嘅correlation有幾低眾所周知
原來jace chan英文好勁
https://lih.kg/2992592

本地長大最勁應該Jace Chan 呢啲

Marf 群開菲律賓frd所以好似都ok
睇人多啲,佢好似講過佢阿妹英文好好多
其實環境真係好重要。 唔知其他學校係咪咁,但我果間都算半間傳統英中名校, 永遠有一類人唔駛點溫英文都好高分,跟著某程度上會覺得果類人屋企係比較中產,英文差屋企家庭教育比較差,所以好多人都會睇唔起英文差啲同學,從而個整體環境都會想學好英文。

同埋我地果啲英文老師基本上都唔會點教考試野,反而會想你真係識用。 我中二果年問個吖sir 點樣用英文講打飛機,佢好認真咁分享佢好多年前係英國叫雞講, u wanna give me a wank? 隻雞覆番佢, it will cost u a tenner

跟著同埋分享好多音樂,Green Day , One direction 至到有個好中龍聽underground indie rock band, 介紹我地聽 the broken family band 果啲
Writing 唔敢講
但如果講oral 既話分分鐘係中上環做侍應都好過一般出黎大學生
同埋香港人最鍾意笑人講英文/grammar錯
久而久之無人敢講
但97前嗰堆都唔見得個個英文好好
啲英文仲好過我呀
周星馳 梁朝偉 杜汶澤個啲,得F5 學歷不過英文都講到2句
我話四年無講過一句完整英文
你係咪肯定你present時用完整句子先
杜汶澤男拔
佢有冇話埋扑野英文你知
edan 港大,英文講到成個dse 得3 咁款
Ian讀過大學算係咁啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞