MIRROR英文訪問

521 回覆
50 Like 172 Dislike
成Team 人, 真係比較令人鍾意既係得Edan
唔奇, 我同學小學已係英小, 中學英中, 佢f3嗰年唔記得咩事hea左, 科科都E, 係得英文A左, 我地仲係會考拉curve年代, 所以校內試都係拉curve,
同阿澤一樣, 基本上由細到大有個語境比佢, 唔會衰得去邊
件乜柒edan考dse英文3都不如
係讀唔成書
但男拔仔爛船都有三分釘,英文可以差得去邊
但我覺得成龍嗰種英文似係自學, 我呢個外行人間唔中都聽到佢明顯中式英文,
張學友、梁朝偉嗰D似有正式跟人學, 而且有人tone過, 但又唔會要佢地改變口音, 佢地似講粵語咁自然
呢條黑心仆街黎喎
本身有個語境係度, 嗰個年代傳統名校好多真係由鬼佬鬼婆教埋其他科, 英文點會唔好
讀語文環境真係好重要,特別係oral listening
係呀條條都係呀,番去睇韓狗啦乖
我覺得3個都有準備過,
ian明顯有自信好多,
edan似背稿唔熟+緊張+冇自信
我估成龍有閱讀困難
佢好多時講廣東話剩係用擬聲詞無形容詞
所以學英文係難上加難
有冇例子? 唔太明
李家超都九華既
高大上
幾時有話佢差我話anal好過佢咋嘛
佢咁樣幫公司掩飾話個台好安全,推翻哂dancer係綵排果時嘅擔心,到最終出事,呢d唔係仆街係咩
真,中中根本你想發奮學英文都會變咗異類,覺得你扮咩乖扮咩勤力,風氣根本完全唔一樣
edan就狗都不如啦,埋沒良心,為左成名奶盡公司呢d野跟一世架
佢會考咩成績先, 比佢拎A, 佢之後都冇機會講啦 阿澤而家oral應該都會出事,
bowtie港華, 而且係夠成績入大學, 只係冇入, 之後一直exposure都係鬼佬, 咪一直講得好好囉
成龍幾廿歲先去美國拍戲

由好似連freeze 同cheese 都撈亂

到可以上人地節目全英文對答

如果係自學都幾癲
英中都睇學校既

大把學校掛英中個名,除左教果陣加d英文生字外,其他都係中文講
所以英文oral我要比返credit成龍, 佢真係算講得好好, 有自信, 間唔中識講下笑。
比卡超之前乜乜summit, 背晒稿都好, 但明顯冇自信
會考4A,但唔知英文
佢形容武打招式
好多時係模仿聲音(嘩!磅!啪!)+手腳比劃去表達
無用任何形容詞
所以剩係聽唔睇根本完全唔知佢講緊咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞