[2023 #19] 連登巴膠怒屌屎水A線瘋狂加價50%專區

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
唔係應該:上環(港澳碼頭)2咩
召喚lihkg所有巴士佬(4)
https://lih.kg/3262675
大佬, 揹左成個馬鞍山去沙田叫馬鐵呀
揸車? 撚有咁多車位咩

你都係走先啦
私樓區唔同公屋啲人得閒無野做, 唔返工點供樓
非繁時最多咪得啲賓賓出去買餸

其實巴士公司應該針對兩繁同假期
成日都話900 應該要開星期六日, 平日就9點尾車就算啦

所以十四鄉同一原理
搭900
一出尖山就塞
到奧海城時 得返一班968x
索性過咗海先算
白石角冇鐵喇掛?

仲有,屋苑冇位泊車自然會擺附近啲爛地停車場
你阻唔到香港人渣車的
人地有數據喎, 雖然你話20班車係咪太多就後話
但而家得9班車真係太小

新鴻基顧問2018年提交予城規會的「交通影響評估」(TIA)報告,「Site A」、「Site B」兩個項目繁忙時間一小時交通需求是4845人次

爛地停車場? 咪又係政府批, 白石角玩撚到爛地4千蚊一個月
我咪就係話廿班車太多
On top of planned capacity啲人唔一定全部去沙田馬鞍山,甚至唔一定搭巴士
城隧即時
A41@20頂閘
A41P@30坐滿
兩班都係12米豪華車
就係唔想人揸車先要開架巴士比人返工
咁人哋架車咪留返星期六日先揸
點會話因為啲人會揸車而唔開巴士
我懷疑佢唔係咩巴士公司PR, 係海庭PR

諗啲野好撚海庭feel

btw, 你問我十四鄉其實應該由得sell hk 自己開村巴就算
好似珀麗灣咁有鳩佢地自己打餐飽

其他鄉郊居民可以搭返299 99
凱婷同邨巴有仇
其實邨巴不知幾好用

你班居民要密車咩? 咪管理費比貴啲囉
要低地台唔要中國車? 咪管理費比貴啲囉
你要直出唔要同公屋同車?? 咪管理費比貴啲囉

海庭走去搞鳩人地邨巴都多舊餘 我係海庭直頭做得絕小小
村巴任你開, 但啲上落客位就斷班車收錢 (或者你好似sell hk 同自家商場合作)
例如鐵路站一部車埋站收$50 管理費, 啲屋苑同住客識自己計數唔亂開村巴
投訴乜嘢
開架巴士唔係問題
我不嬲都話係咪估少左既demand全部都係去沙田馬鞍山
入線費
但如果係新屋苑的話
會變成管理公司劏業主的另一條財路
政府收$50 去到業主就變$100 甚至更多
中間人食唔少
咁咪出返去搭99/ 299 囉

好過海庭夾硬塞啲綠屌比你, 投訴佢又當睇唔到
eg 粉嶺one 仔
* remark, 佢而家係夾硬塞左條綠屌
做得好唔好暫時係未知

不過過往經驗, 綠屌做得好就好
做得差你日日嘈到上報都無用, eg: 44系, 501系
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞