Charles Schwab 好似就黎破產咁

306 回覆
11 Like 255 Dislike
驚就draw啦,講多無謂
想請教下咁多位Ching
我買左30萬 treasury
雖然過左25萬 但係唔係都無需要擔心

另外想請問下如果我係cs 手持股票
然後cs 執左 我係會冇左D現金定係股票都會玩完
treasury係securities,保250k
另外現金,保250k
total 保500k
咁驚,今日轉晒啲錢落futu 囉,再安全啲,轉晒hsbc
最安全真係分幾間擺
1000幾百萬港紙都做到
如果係3-4000萬港紙既如
真係貴啲都用本地大銀行啦,唔好貪平個少少手續費
Svb都無事,樓主心會唔會定啲
咁其實我買左t bill
名義上持有t bill 既係CS?
所以佢執左 我D證卷會冇曬?

我當時選擇買cd or t bill既時候見到佢地分別係
Cd back up by bank and t bill back up by U.S. government
所以我先買左t bill
名義上持有t bill 既係你
連燈仔真係好有愛一路鬧一路安慰樓主
就算點計 美國都比支那 香港可信 班五毛講到美國就冧咁

河南村鎮銀行佢地又唔提?
驚炒股蝕好撚過啦
股價跌 = 執笠?
CALL 左Interactive Broker HK, 佢地話托管响IBLLC每個戶口有protection 最多USD500k (美股同債)另加USD250k (美金), 唔包FUTURE OPTION..
原來有得保...
IB 係好多美股agent 既上游公司
IB 一死就全部都一齊死
咪同CS一樣
富途係咪都係 ?

今朝拎咗少少CS int d錢出嚟
係 大部份網上美股agent 上游都係IB

唔好嚇我,無理由買美股會由香港包,美國唔包
應該係total 500k, 入面現金最多cap 250k
今朝已經申請全部cs錢攞走,暫時用銀行買著股先
FT拎唔拎返啲錢出黎好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞