Charles Schwab 好似就黎破產咁

306 回覆
11 Like 255 Dislike
唉我成晚都訓得唔好,仲發左個惡夢,可能焦慮症又發作.
我其實只有少過USD100k (股債美金) 放响Schwab
而家都諗緊轉唔轉好
平時响香港CItibank 匯錢過去
响香港証券行都有戶口...佢地d 上手都係IB HK 之類
轉又死唔轉又死
Charles Schwab 是「美國投資者保護公司」(SPIC)的成員經紀公司之一,因此客戶可享有SPIC的存款保障。若果因為經紀公司陷入財困而造成現金或證券的損失,SPIC提供的保障額為50萬美元,其中現金資產和證券資產各佔25萬美元。所以唔洗怕, 不過會有好多手尾同後續
Interactive Brokers HK 我就肯定冇SPIC 保障而I,只受香港證券和期貨委員會監管,換句話說,並不在SIPC或勞埃德的保護範圍內。所以,IB HK與香港其他證券行一樣,只有低得可憐的十五萬港元「投資者賠償基金」保障,而且只限港股!
即是說我就算轉股債走去 IB HK或者香港d 証券行, 其實都冇保障!
唔通我真係要去搵First Trade 呢d 行仔去開離岸戶口?
講真, Schwab 真係好好用, 客服好幫到手,trading platform 好用過IB 好多倍, 佢執左我都唔知點算好~
咁擔心都無用,要爆就實爆
有SIPC 又少過100K 有咩驚
為求心安, 想開多個幾個戶口分開擺咁解
但我做完功課之後, 發現根本沒有完美解決方法~
ib 專做brokage生意,佢冇好似d銀行咁買長債,驚咪放一半係ib
我自己都係
CS, IB HK, WE BULL, 牛牛, FIRST TRADE都有股票 有SIPC個D放得多D
其實唔駛太擔心 有SIPC又無過佢資產上限 就算間破產都拎得返本金
如果你講美國經濟爆破係極端情況 應該全球都無一幸免...
我自己反而等緊經濟衰退儲股票
佢係咁夾硬加上去搞到hard landing對經濟都無咩好處
一陣最驚撚到連還爆搞埋信用危機咁真係準備中国掘起
IB HK好似無SIPC
如果真係好憂慮
咁你不如換返美金
全部轉返落你間銀行囉

匯豐 恆生都有美股買賣
你完全可以做同一樣野
避開依個風險
你又唔洗日晚憂慮
影響生活

咁唔係最好既處理咩?
樓主真係自己嚇自己
有咩好驚
樓主冇理你
佢啲美股可唔可以射去Citi HK?
你咁玩法賺埋都唔夠你醫藥費 你以後轉番去銀行買算啦 再講你少過50萬驚咩
點解你會覺得FT 會穏陣過SCHW?
你自己都話係行仔
題外話
我想問下响charles schwab wire 美金去 citi priority HK 是不是免費
我頭先响schwab 試佢唔收我手續費~
但我唔肯定最後是不是免費
我咪話FT 我都信唔過
不過佢有SPIC
TD 仲好用過CS
十萬火急! 想問向charels schwab轉美股同美債走係咪冇得online?
係咪要填表??
urgent!
痴媽筋 你都係咪撚玩股票 做定期算 咁都好驚一餐
證券行話汁就汁.間野話吾定可能48個鐘之後就倒閉
香港都汁唔少
我send 左request 比CS d 客服, CS d 客服冇3-4 日佢都唔會覆
到時佢地都唔洗返工
不過我唔係日日炒, 轉部份大倉走就一定要
嘉信都死 應該好撚多都死撚硬
去邊都死啦
唔係15美金咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞