Charles Schwab 好似就黎破產咁

306 回覆
11 Like 255 Dislike
今次係兩日沒了~20%
唔知佢夠唔夠錢呀, 唔識睇
係就好笑
又俾美狗割
如果佢正正經經做 broker 生意,就冇問題。最多都係巿淡,少啲生意

Charles Schwab 搬左 173bn 的 assets 去 HTM,而現時這些 assets 的 unrealized loss 係 32billion,已經超過 Charles Schwab 的 Tier 1 Capital
sorry,唔係超過,係減完後得番 1billion 左右
Charles Schwab 又個離岸戶口, 又少少貨
而家怕佢會出事比SIPC接管
IB 又會唔會出事破產
我星期一沽清美股, T+2 轉錢走好
定轉走d 美股美債快d ?
牛牛又係IB, 又是很高風險

响你老母
搬去HTM有咩用?
可以將 unrealized loss 唔係 balance sheet 到 show 出來,但係真係要 sell assets 時個份 balance sheet 就好難睇
轉做HTM係將成個Book value由MTM變做amortized cost咁計
打字又殘體又鄉音,咁多頁都冇咩人講

D錢搬翻去你祖國咪最安全囉,擺去尾國佬到做咩
請教HTM係咩意思
hold to maturity
其實主要原因係間野唔夠liquidity 但手頭上楂住堆蝕緊錢既債券,唔賣等到期就唔洗輸本,一賣就要計市場價咁賣蝕到仆街,唯一可以做既就係政府做擔保提供流動性比銀行就可以解決,呢個方法有d似中共救內房咁提供流動性比銀行
佢呢啲資產係乜?若果係評級高嘅債券,htm 就真係唔洗理 mtm loss.
利申:唔識會計
又吹,之前GME 又吹到勁過雷曼爆炸
IB都出事咁政府唔做野咩
Charles schwab都受到波及,係因為佢都有類似banking咁嘅營運模式?Firstrade同IB應該穩陣?因為兩間都係純broker經營手法?
CS 係接近高位跌落來,呢兩年熊市好似無受影響咁
投資者take profit 走先姐,要死都唔會係佢死先
其實都幾矛盾,諗住高息環境下唔放咁多數出去買債券保持liquidity啦,點知息口火箭咁快攪到d mtm跌到仆街,佢成本收番黎都應該要4%+,銀行真係蝕住做……
發生左咩事?
學老共咁出面擔保搵人借比佢解決liquidity咪唔流賣債
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞