Charles Schwab 好似就黎破產咁

306 回覆
11 Like 255 Dislike
到時就有 CS 保底啦

邊有咁易,市場價格price in 晒你所講嘅嘢。
下年會減息已經係利率期貨反映咗。
減息周期比預期早,減息幅度比預期多先會升返。
唔會有之後一定會升返。
如果美帝下年開始減息, 咁下年10/30長債債價會唔會高過今日先?

Present value 同 discounted cashflow, 息口跌返, 個PV會升定跌先?
陰公樓豬打字都有鄉音
用下年新發行嘅長債同你坐緊艇嗰張長債比較已經failed.
新發行嘅長債ytm 大概係之後十年市場預期短息嘅平均,再加一定premium.

同一張bond如果減息符合市場預期嘅話會升,
不過係因為你張bond below par, converge to par 嘅結果.
爆撚硬

又一間爆

你好至為知
https://rich01.com/what-is-sipc-for-usa-broker/

呢度都寫得好清楚會點做
咁都要驚真係唔好賭啦
若由于IBLLC破产(尽管概率极低)您需根据SIPC的破产程序索赔,则盈透证券香港有限公司将代表您提出索赔要求。

如果到時盈透香港香港都執埋呢
驚自已炒股蝕晒好撚過啦
怕咪,FRC市值14B,IB 33B,有乜好驚
IB個市值仲勁過乜乜耀材,東亞銀行,淡定有錢淨啦
CS直頭100B
SCHW如果出事應該係因為銀行嗰邊
FT純broker應該無事
咁TD呢?爆左CS 就無人收購佢
講到真係爆咁,星期五開左幾多張put 呀
就係冇開put先咁驚
P&L唔洗入落unrealized loss
10年國債星期五已經跌咗6%, 去番3.7%
我已退休,有超過1M係CS道, 80% 債劵, 唔驚得咁多, 轉去其他Broker都可能有其他問題, 你少過100K, 根本冇野需要擔心
你得100K有咩好擔心?股票現金都唔過250K. 定係你擔心SPIC 同FDIC還唔到比你?

CS 兩千幾萬客,散户大多數,FDIC同SPIC應該緊張過你,你前面有一大堆auditor, 如果SPIC同SDIC賠唔到,你驚都無用,美國玩完,你揸HKD都無用。

你呢個post令唔驚個d都驚埋一份
樓豬而家應該驚得仲勁左
一間開左幾十年既銀行2日就玩完 之前08年佢都冇事但今次都要死 樓主驚係正常 大家唔好咁老定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞