Charles Schwab 好似就黎破產咁

306 回覆
11 Like 255 Dislike
抵啦 夾硬食左TD
唔知點解跌得咁勁,但未有傳聞話佢爆
CS爆真係死得人多 美國佬應該會出手救
其實會唔會係schwab banking 個邊
而唔係broker 出事
真….一降評等火燒連環船蝕住都要局賣d債
SVB 有個相信係 >17b hole 但equity 得 16b 所以爆煲
CS 暫時嚟講都有個17b hole 但有 27b equity
應該你破產佢都未破
睇IB balance好似冇買個D出事債
係囉,佢唔係Broker黎ga咩?
咁都爆?佢自己會投資咩🤔
係 32bn 的 unreported unrealized loss + 33.6bn 的 tier 1 capital
Schwab 係有 bank 的
淨係做一瓣咩
請問 cs 買咗乜嘢出事嘅債?
HTM等到期就無事。

只要無人擠提就得
國債,mbs, 加息令到價跌個d債
我理解下如果d人冇瘋狂draw錢出黎,d銀行就唔洗賣d輸錢債就冇事
但如果好多人去draw錢就仆街
Thx
俾著我係客,梗係走得快,好世界。希望政府出手救,否則火燒連環船
揸國債都奶。唉…
惡性循環黎
而家新聞報到咁,愈來愈多人draw錢保平安
愈draw就愈快到臨界點爆煲
咁依個模式間間銀行,卷商都會出事… 有息差 升得慢又話佢打唔到通漲 升得慢又話通漲狂升 最大問題都係市場d錢的流動性
所以問題就係呢啲銀行存款來源太單一,serve同一類人/公司,成個行業一有問題,就連帶埋呢啲銀行爆
其他傳統銀行d客多元化,又有賺信用卡簽脹個d收入,相對上冇咁易出事
如果係CS買哂國債有無事
就係揸國債先奶
charles schwab corp 係holding 公司.
charles schwab bank 係貌似出事果忽.
charles schwab & co 係broker...
咁可摸可分開黎諗? 比較少啲影響?
How about TD Ameritrade?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞