Charles Schwab 好似就黎破產咁

306 回覆
11 Like 255 Dislike
樓主 calm down
有冇乜野方法可以儘快提貨走\?
我係好驚好急 我想死 ,,,
使唔使淆到咁
建議放月餅罐
香港真係好大壓力
你輸哂 證券行都未汁啦
重刷啦
我而家咁驚
你叫我去重刷
你有冇同情心
如果我而家去重刷
你會唔會後悔你講過呢句野
重刷好簡單
我諗過好多次
試過但唔成功
但如果我肯去試
一定得
但如果我可以轉走d 錢同貨
我遲d先會咁做
屌你老母
屌你老母
樓主好搞笑

驚本都拎唔番 仲介意手續費
屌你老母
轉返哂入香港大貓做定期啱你多啲
咁都會令你焦慮症發作,即係你而家嘅投資方法同組合,超出左你可以承受嘅壓力
我焦慮症要食藥唔好意思
我會跟住呢個方向去做
on9
自己ff埋啲嘢係到驚,你唔啱玩投資架喇
佢d咁既人放入大貓一樣會驚到發癲
冷靜啲先,Schw星期六日就無人做野。我認為就係提錢走人。你提得錢連電匯返香港,最快都可能星期四五先到手。咁你已經做咗你能力範圍內嘅野。
你定一定個人先。
你宜家用cs有sipc保障而資產值又喺保障範圍內 就算間券商破產定倒閉你最後都會拎得返筆本金 只不過係申索過程可能耐少少 你最後都會拎得返筆錢 冷靜。
Chinng 攪咁多花臣,有冇諗過用番富途 ?
有無見其實入錢落Charles 係入落 JP Morgan ? 係Transfer 個度

利申: 過sipc 個保障,準備番一世工
最啱佢就係買金條放係屋企夾萬
好老實講我係第一個就呢件事係連登 make noise 的,都未去到你咁 panic,我擔心的只是我有7成身家有一段時間郁唔到,所以打算搬番三成係 firstrade 平衡番
你搬完然後到ft出事
要驚, 咁都要你戶口嘅錢多過USD500K先有得驚

以SVC為例, 存戶星期一就可以攞返戶口裡USD250K, 不過呢班IT VC又點止得USD250K咁少存款

老老實實, 如果CS都要收皮, 咁不單止成個美股0佣產業(e.g. Robinhood/IB)都要收皮, 仲有大把中小型銀行, 甚至二三線國家嘅外匯儲備都要一齊收皮先

而家[市場]驚嘅係CS呢D手上持有大量客戶現金嘅金融機構, 一直以來靠用客戶嘅多餘資金去收息賺錢(e.g.FT成口水D客去借錢/炒option), 早年係超低息環境下買入大量低風險10年期或以上嘅美債/MBS/企業債去賺嗰1-2厘息, 諗住超穩陣

點知FED係22年大幅加息, 咁呢堆中長債帳面值插水, 出現USD33B嘅unrealised loss, 加上客戶因為賺4-5厘嘅高息, 又或係炒股輸錢/高通帳應付生活開支而提取現金, CS客戶持倉嘅現金不斷減少, 咁呢堆借客短錢攞去買長債投資嘅銀行/broker就可能唔夠錢去找數, 咪有SVB玩出bank run

而家所有網上免佣嘅美股券商, 甚至全球以美元存款客戶為主銀行都會面對HTM中長債資產因加息而大縮水嘅困境, 咁香港D銀行, 貨幣/退休基金, 甚至全球所有揸大量美國中長債為外滙儲備嘅國家(e.g. 支那/日本/中東油王), 都要一齊硬食美國加息導致手上美債縮水嘅unrealised loss, 你諗下08年後QE美帝發咗幾多10/30年債先, 除咗FED之外, 邊個揸得最多

正路有經驗嘅金融機構/基金佬, 見到債息不停升, 都會做interest rate swap/future去hedge HTM長債嘅unrealized loss, 又或減長加短債去平衡返個持倉, 去應對未來可預見嘅cashflow, 但係D長債要沽貨, 都要有人肯接貨先得

你又咁諗, 而加手上嘅HTM長債因為加息而出現unrealized loss, 咁捱多一年半載個加息周期玩完, FED開始減息, 咁你手上嘅長債就會一路升返, 到時賺息又賺價, 個unrealized loss就會消失, 咁又點計先? 當然只要你cater到呢兩年嘅cashflow唔爆煲就得

好明顯, 近20年長期處於0息環境下, SVB呢D新興IT VC銀行嘅Treasury就唔知加息周期要識轉身, 一嘢就夾死咗自己

咁CS都有成40年歷史, D客主要又係9成9都唔過SIPC上限嘅散戶, 唔似SVC專做IT VC公司客, 個個客一提就以10M鎂計咁幾日就夾爆SVC, 要爆點都係D中小型銀行/三線國家嘅外匯基金被夾爆先, 都未到CS爆煲

而家美帝嗰邊係關心緊班SVC客戶嘅high paid IT人星期一有冇糧出, 同係咪要撈底CS股票
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞