港產片keep rolling (49) [HKIFF/流水落花/白日青春/燈火闌珊/斷網]

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
你要睇埋同期電影收幾多
流浪2過左40億
滿江紅45億
班影帝好多都上哂年紀,拍笑片可能要交番俾年青少少果班了,好似張繼聰, babyjohn同陳湛文呢班我覺得會好笑過梁朝偉同古天樂佢地了。
優先場有個妹妹話一心想睇Zeno
點知得固定死
會唔會調轉咗
就係後生無機會擔正
只可以做下靶搞笑
放畀高登先都自求多福啦
呢兩套真係好過《無名》
無名係縮細版《風再起時》
過時過節 上弦x2都係得一千萬
拍完成套戲連講兩句都講唔到?
真係愈做愈差
搵食啫
偉仔果時都係鍾意導演上一套先接個劇本
可能拍果下先覺得中伏
美術攝影果d正
但剪接真係災難級
依個咁簡單既劇本玩打亂時序係完全無意義
偉仔比起風再起時完全係交行貨
王一博直頭0表情,有幾場明明應該係內心交戰位都係得一個樣
大部分白日嘅客會睇埋4444
大部分會睇4444 嘅唔會睇白日
1人邊個串流買左
有冇Update
未聽聞過....我估Now或者D+機會大
係貨車扮joker
所以最後決定嘅都係口碑同埋質素
我認為片種大於一切,口碑同質素居後
《過時過節》台灣同韓國嗰邊評價貌似好過香港好多
始終香港偏文藝嘅野就仆直嘅
《窄路》同《流水》呢啲口碑好又點
偏文藝偏人文就唔使旨意票房好
成套《正義》最藝術成份嗰part 希特拉都係最多人唔中意

隔離有個post 講得啱,香港人乜都中意扮大袋,覺得自己好撚醒,乜都反
文藝又嫌文藝得滯
唔夠文藝又嫌tvb
自己睇唔明又嫌人地拍到自己睇唔明
根本呢個城市嘅水土係咁樣,你就預左某啲片係未上都知票房唔會好
亦都因為咁先有嗰個點先支持港產片list

呢樣野亦都唔係港產片先咁
睇啲人講《Everything Everywhere All at Once》都係咁
電影,或者一切藝術,都係entertain 同enlighten
你話enlighten 左啲乜野
睇唔明都一定係套戲問題

所以鬧乜野TVB
香港觀眾大部分就係應該只睇TVB
乜野觀眾就養出乜野媒體同作品。
其實都冇講錯。
香港人就係鍾意反自己人
連個拍AV嘅都反一餐
港產片從來成功都係靠話題煲大
緣路靠鬧珈其
正義有K先生+屈我啦+傳媒煲口碑
明日有古仔眼淚
毒舌/飯戲有子華+靚檔+口碑基本上已經係autopilot
遠至肉蒲團都係杜生爆
市面港產就算有影帝做都只係幾球基本盤
關咩事 文藝片全世界都收得差 好似刺客聶隱娘呢啲台灣都會口碑暴死
流水落花台灣同韓國嗰邊評價好過香港好多 係因為本身外語文藝片已經係一個門檻 唔鍾意嗰啲人完全唔會入場

就好似洪常秀金基德係香港個口碑一定比韓國好 因為香港會搵佢哋嘅戲來睇嘅人 本身就係佢哋嘅target audience
有啲一路鳩打一船人

起碼依家王晶嗰啲屎尿屁無厘頭唔會收得
唔係咁極端嘅
一講到大路商業就屎尿屁?
毒舌咪就係大路商業收得嘅作品

利申:我唔憎呢個作品
蛋炒飯要炒得好食係好難的
但一樣就係成村人鬧佢TVB

所以你可以話一碌鳩打一船人
問題係呢船人係咪抵打
大路商業片又要踩人TVB
唔大路嘅小品或者文藝嘅票房又差
咁呢船人講真係好抵打架喎
咁都唔值得打,邊個先抵打?

好似柏陽寫《醜陋的中國人》咁
應該要有人寫本《醜陋的香港人》
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞