港產片keep rolling (49) [HKIFF/流水落花/白日青春/燈火闌珊/斷網]

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
成個得獎list copy落金像獎都唔過份

咁睇Sammi應該穩 係估唔到劉青雲會今年再攞
+1 除左19歲 (個人認為應該比正義,19拎剪接我唔會有異議)
不過同意金像影帝今年係極難估
唔計5個有3個分佔金馬、評論學會、導演會
正義果兩個都有機會拎、甚至金像如果學金馬可以比佢地兩個一齊拎
業界好似好buy神探
但民眾唔多鍾意
敬老
金像係業界投票制(為主),唔同金馬評審團制
金像做到同票機會好低好低
配音配到唔夾口型
麥沛東 劉青雲 黃秋生都覺得有機
但秋生早幾年先攞過 青雲呢套迴響又唔算太大

女主Sammi明朗化 雖然想睇張姐攞多次

男配兩位前輩都係客串性質 估計係飯戲兩位鬥 張繼聰開齋機會大

女配真心好難估完全唔識估 私心揀余香凝

新演員應該林諾 希望唔會比鏡粉掃場

新導演何爵天 導演應該韋生 始終耐無攞 但導演比埋何爵天其實都唔過份
麥東冇咩機喎 一個前哨都冇
張繼聰仲大機過佢
想張繼聰拎男主
真係可惜,佢演得真係好似
+1
雙蛋黃
已經諗到金像獎頒導演同男主角獎比神探大戰, 連登仔會點屌
但其實銀河尤其韋家輝啲戲好多都係咁
佢太多飛紙仔
可能因為我係韋sir fans我ok
劉青雲神探嗰年就應該攞啦講真
神探大戰出戲未必個個啱
但青雲做得都係好有水準
斋計表演同做神探係差唔多level
至於導演獎
除咗韋家輝本身作者性好強之外
入圍好似亦都得神探大戰係好多大場面爆爆爆嗰啲嘢
如果考慮到全面 加埋韋家輝都算突破自己
俾佢都唔出奇

利申
其它入圍作品都有好多我鍾意例如正義
其實俾邊個都得
不過俾神探大戰我都唔會特別屌鬼
青雲呢個level拎影帝唔會俾人屌嘅
編劇導演最佳電影呢幾個神探拎就會俾人屌啦
因為19歲真係好好睇
聽返評論學會論壇,覺得神探大戰會拎獎大部分原因係對韋家輝的崇拜
請教,佢哋可唔可以呢度投完十九歲, 金像獎又投第二部?
最受歡迎導演
呢套口碑好,睇左的人好多都話個故事並非唱好,絶對唔會睇到想嘔。
why not?

如果我係評審,覺得兩套都值得攞,我絶對會呢個頒獎禮投一套,另一個頒獎禮投另一套。
比起韋生自己之前拍果幾套
今次拍神探大戰係係節奏上其實真係進步左好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞