港產片keep rolling (49) [HKIFF/流水落花/白日青春/燈火闌珊/斷網]

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
因為要有金主肯買返哂成舊嘢先可以為所欲為
而哩個係商業考量嚟,加上舊錢講緊係一個豪宅單位
唔係話買就買

而家好多新片都捉唔翻舊年既票房公式

當舊年緣路都收到一千萬既時候卻出現窄路同流水既叫好不叫座
傳統影帝果堆更加全面仆直
演技最差個位可以做條屍.....

咁即係拍血流成河的連環殺手啦
緣路收到一千.............. 我覺得真係唔係套戲拍得好。先唔講珈其毒撚型角色食咁多女有冇說服力,套戲話拍香港靚景,但我覺得佢拍得唔夠多唔夠靚唔夠獨特,女太多啲戲份又分唔勻又散,得余香凝演得最自然,談善言戲份似乎太少。
緣路邊有談善言
邊有阿談
由票房睇黎,可能觀眾已睇厭左果班傳統影帝。
sorry, 明明想打 陳漢娜
陳漢娜先啱
觀眾口味咁容易捉嘅咩真係咁易個個都搵大錢
觀眾已睇厭傳統影帝
真係好難捉路,邊個估到正義同毒舌會收得咁好。
直頭改朝換代

而家票房公式
鏡下絃 - 1000萬
鏡上絃 - 3000萬有姜濤再加1000萬
Error - 1000萬
特登賣本土 - 500萬至5000萬 (要睇msg有幾中有幾出)
子華神 - 2000萬
口碑 - 500萬至3000萬
金句 - 1000萬如果出自子華把口+2000萬
賀歲檔 本身票房 x2

所以毒舌票房應該係(Error - 1000萬 + 特登賣本土 - 2000萬 + 金句 - 1000萬如果出自子華把口+2000)萬 * 賀歲檔 本身票房 x2
所以有一億
數學家
講下笑啫
有誤差既
dee哥可能唔只1000萬
可能又有加成
Dee哥同193可能要on top Error +1000萬
陰目偵信同lokman希望唔止一千,命案睇高登先造化

上弦假冒女團中伏之後,其他有上弦爛片一樣仆(姜例外)

其實觀眾胃口養大咗,唔可以剩靠一粒星去谷票房,就算梁潮偉都係
之前有套翻生爭霸戰齊哂4個。
陰目偵信仲係以前高登故,唔知話題谷唔谷到
如果加個楝篤神探,起碼2億
感覺以前影帝已經係賣錢因素
而家變咗冇其他優點的話,影帝都冇咩大不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞