港產片keep rolling (49) [HKIFF/流水落花/白日青春/燈火闌珊/斷網]

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
難講,始終佢係杜蛇嘅人
不過徐欣羨好似冇香港身分證,冇資格候選金像獎新晉導演
我理解上次《骨妹》已經係咁
有錯請指正
呢個係金像獎指標性嘅獎嚟
導演會得獎名單丨鄭秀文劉青雲封影帝影后 《給十九歲的我》奪最佳電影

一年一度嘅香港電影導演會周年晚宴暨年度頒獎典禮將於16號晚舉行,多位重量級前輩及影壇新星紅均有現身,當中包括洪金寶與太太高麗虹、古天樂、鄭秀文、黃秋生、任達華、鄧麗欣、林明禎、林保怡等。

早前已憑電影《流水落花》奪得第29屆香港電影評論學會大獎「最佳女演員」的鄭秀文,呢晚再下一城獲香港電影導演會頒發「最佳女主角」,而劉青雲則憑電影《神探大戰》封影帝,呢次係佢喺2015年憑《竊聽風雲3》奪香港電影評論學會大獎「最佳男主角」後,相隔8年再次封影帝。

而早前受爭議嘅電影《給十九歲的我》則獲頒「最佳電影」,並由監製黃慧及聯合導演郭偉倫上台領獎。

香港電影導演會2023年度獎項得獎名單:

最佳導演︰韋家輝《神探大戰》
最佳電影︰《給十九歲的我》
最佳男主角︰劉青雲《神探大戰》
最佳女主角︰鄭秀文《流水落花》
最佳新演員︰林諾《白日青春》
新晉導演︰何爵天《正義迴廊》
榮譽大獎︰張同祖導演

#香港電影導演會 #周年晚宴 #年度頒獎典禮 #鄭秀文 #劉青雲 #正義迴廊 #何爵天 #神探大戰 #最佳電影 #流水落花 #韋家輝 #給十九歲的我 #林諾 #白日青春

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02FoQ8CjLpiQSCCkRxqEqsarNAoC9s7MYAjGWauoUSpdcnjUhSHY6dpWHptFVaeNhSl&id=367284630034720&mibextid=Nif5oz
宏寰一姐

19歲????
韋生去到邊都有死忠
編劇會係角色喎
掛住睇土耳其無留意
其實照投都唔可以話佢哋錯嘅
我覺得唔少會照投
如果有心搞,佢一日未公布,就算投左都可以DQ再投啦
上年好似係一嚿水
我都記得上年無咁貴
今年有鏡即加價
識玩
今次唔駛喊喇
要紅了 第一次覺得佢啲戲幾好係lt’s ok to be sad mv
大個可能都靚仔
19歲其實值得拎
神探大戰係出奇受影評人喜愛
好多人因為benny違作先去睇
好似拎左呢個金像獎最佳電影都不出左右?
話說頭先睇viu新劇trailer
真係見到王維
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞