港產片keep rolling (49) [HKIFF/流水落花/白日青春/燈火闌珊/斷網]

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
下個post標題麻煩加埋本年度最期待大作風林山火
未知
情侶檔出場
點解亞洲影帝入唔到金像獎?
有冇睇左風再的Ching可以解答下
文雋咪講過囉
玩得嗰5場偷步場,金像獎選民點睇點投你?
亞洲電影大獎係評審制
仲要係鬼場
我有認真研究過,風再起時我比到6.5分,但整體個風氣係對史詩式製作既包容度低,係因為expect拍呢個題材既導演會handle得更好
不過外國人睇既話,就唔會理太多細節,台灣人連斷網都覺得唔錯,佢地只係睇動作場面同CG都覺得OK,但香港critics對港產片個包容度呢排係低左,可能係因為半年前燒左個包容風氣,呢期睇咩都唔順睇咁
同埋補充多句,今日咁岩二刷左風再起時,呢套唔單止劑情感情線bug,其實連美術都bugbug地,日軍侵華個段加既南音都好出事,但第二次睇仍然覺得偉仔真係好chram,尤其是佢老左之後個段係charm到暈了,演員整體都幾好,真係剪碎左出事先令觀眾感觀唔太好,所以認真建議牙光出返個導演ver,平反就唔使諗,好多對白都好弱,係導演墨水唔夠呢點救唔返,但我相信比返咁長時間佢剪原版的話,個flow點都好過今次個version
無期加落去做咩
唔通加埋神秘寶藏
合拍片
唔會再有另一個版本

哩套以人物性格行先會覺得偉仔同城醒性格鮮明
但故事行先就碎,碎得黎仲要一岩一忽,係弱啲
但仍然係我2022年最佳電影第二位
有無人收風送院途中幾時上正場?
想hkiff skip咗佢先
其實套戲真係幾好睇 但是睇完就明點解收唔到 會屌剪得咁碎

拍一套橫跨幾十年香港歷史戲 史詩式巨作黎真係要5 6個鍾先夠喉
太早打boss,登佢唔抵,風再起時已經唔太差,只係呢個題材呢個拍法呢個卡士,好多critics都會expect你出套神作先收貨
係 不過依類型戲都預左好難大收
邊度有山火?
好彩就估暑假
如果係合拍就……
夢裡什麼都有
宣傳做得好嘅話
收兩千絕對輕鬆
應該唔係合拍啦送院....導演個名返唔到大陸的
絕對有權好似梅艷芳咁出個劇集版,應該會好睇過電影版
風再起時我覺得問題唔係剪得碎,你由頭碎到尾保持到影像風格統一就冇問題我仲會覺得好撚正
問題係去到尾ICAC機械降神之後,就變咗純主旋律掃黑修正一切,冇晒碎剪之餘連敘事都唔再以敘事者意識帶而係以年記帶
講故事既人終究係冇講故事既權力,政治規則終究都唔係由雙雄去定奪,所能做既只係配合演好場人生戲,呢樣我理解係翁子光自己作為導演既無奈,亦係無奈之下佢想帶出既問題
安樂有江生deal
諗返轉頭

風再起時應該同梅豔芳比較

兩套戲個類型有可比性,亦有類似缺點(剪接)

但點解一套得1000萬一套就6000萬
郭子健終於肯返嚟香港

https://www.hkfilmblog.com/archives/89754
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞