港產片keep rolling (49) [HKIFF/流水落花/白日青春/燈火闌珊/斷網]

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
12怒漢
俾我係佢就唔接
都唔知講咩故仔/點講個故仔
啲fans 要數住出幾多分鐘
點解邊個同邊個又同框,係咪又黐我粒仔金糠
邊個同邊個cp 點解唔同框
點解我粒仔無得唱主題曲
點解我粒仔做奸角
點解我粒仔要做下把無得型

依家黎緊套戲都等緊睇fans 鬧交/鬧導演/鬧公司
你叫天哥拍佢地12個係咪靠害
咁姜濤一定做Henry Fonda 啦
咁邊個做Lee J Cobb?
d fans 又要鬧交
不過呢D戲做導演可能吃力不討好。 一來12個人要平分screentime已經係不可能的任務, viutv可能志在低成本搵快錢, 又有可能顧住鏡仔形象唔準呢樣唔準果樣, 咁真係好難拍得好睇。
何爵天傻㗎咩
爵天 + 爵安 = 可風校友班底
下 導演都係可風?
搵mike導叫佢地食屎食蟲算啦
Anson Lo
爆生啤睇到厭, 不如試下爆姜濤
睇咗D+給我一天
估唔到有一套近作係同燈光闌珊一樣
想講嘅嘢相近但缺點都相近
命案將會係M+戲院搞公映前優先場
https://www.mplus.org.hk/tc/cinema/mad-fate/
啱啱我在D+睇左 脫皮爸爸,講父子情,雖然情節奇幻得來有啲兒嬉,不過吳鎮宇演得好,而且佢中年同青年look都冇乜破綻。

呢套好似冇乜人講,我覺得算係蒼海遺珠。
原版係日本舞台劇,做過香港版
我只想講鎮宇可能參考過香港版舞台劇男主角申偉強的演繹方式
不過我冇睇過兩個版本的舞台劇。

聽講日本版舞台劇係有講日本近代史,不過港版電影同舞台劇都全部冇哂。其實如果港版講爸爸係二戰時期戰機機師都應該冇乜敏感掛?

吳鎮宇同春夏都做得好。
當年睇到眼濕濕
呢套我都睇到有D眼濕。
情節感人,同埋有吳鎮宇後生look,仲有個驚喜就係聽到佢唱歌。
隊band臭朵不過首插曲好好聽
over the rainbow好聽,之後我上youtube聽左好多次

Killersoap就去飲屎水啦
咁點解祖藍扮ALS都唔入圍金像獎
好少講漸凍症的戲份,而且講得唔深入
只記得以前無線有套踩過界,王浩信做盲眼律司,佢老豆劉江有呢個病。

印象中有另一套港產片都有角色有呢個病, 但唔記得邊套。
給我一天其實我覺得唔差
兩個主角恰如其分
又無乜李敏式show off對白
好過77次series
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞