點解冇散户可以靠 day trading 致富??

293 回覆
5 Like 84 Dislike
有無人有玩開匯同港期美期可以交流下

早7-8年玩港股炒格一開始都有得玩
到到早一兩年+stamp我無再店過港股
亦將成個倉draw哂錢出來
呢大半年研究做cfd 港期同匯
做匯都開始有d心得去做
港期我自問止蝕唔算太差
但食糊比例做得唔夠好
rr 控制得唔好搞到個倉唔夠健康

如果大家興趣希望可以留低tg一齊討論下day trade
我自己係出完財報第一日就short左nvda 227.5兩張,每張好似有5-6蚊,我唔係好記得IB個report page又改左,搵唔返記錄,到今日為止都依然持有緊佢,第一個星期已經升穿左227.5,咁我都仲有好多個選擇

1. 止蝕離場
2. Roll高d行權價,時間推後d,爭取多d期權金
3. 原價Roll落下星期
4. 由佢行權,變成-200股,等佢回落返去,因為我期權金有5蚊,加227.5既行權價,即係我232.5平倉都叫作打和
5. 等佢升高d再沽多張227.5,攤薄成本

咁我係行左第3步,我原價roll好似係拎左3-4蚊既價期金,咁我呢一刻已經有將成本推高到去236左右,上星期佢因為發行新股既消息,跌左落去22x,咁我見未到期,又唔想停,就繼續再roll落今個星期,又係多3-4蚊,咁我成本變左差唔多240了,咁我前日跌落233左右,又好快咁roll多左個星期,好似多3蚊。 咁我而家成本已經去到243左右。 假設如果我唔想繼續搏,我下星期睇情況已經可以等到期再盤後買入正股平倉,或者你可以平完再開新倉近價,240call,估計又多5-6蚊

以上唔知你明唔明我意思,感覺解釋得有d複雜,我唔後悔賣227.5,而係後悔227.5就賣左兩張,如果我等到呢刻先溝第二張,我理論上已經賺左錢,可以即時離場。

我自己會偏向繼續玩,直到佢落返200以下
tsla 賭下佢跌bear call spread 2張試下,我仲有開bx 不過已止蝕,銀short 即個禮拜covered call 博佢跌完橫行收番1% 期權金,labu 都係一路short covered call, 尋晚轉左$6,分散多啲唔同類型估錯冇輸得咁慘
師兄當年炒格係咪炒 493 3800 981(未合前)果類
巴打係咪跟電腦盤炒格全日捕30秒
我果時有跟人玩過但我真係無咩才能玩
睇四個Timeframe 會唔會太多亂?
我多數睇一小時+五分鐘 或者 四小時+十五分鐘
純EA 做 大部分精力放落backtest
中銀電腦盤,30秒, 哈哈諗起都好笑
你炒左咁耐點會冇才能呀
巴打都係地獄之火洗禮過
本身炒格都唔勁 之後17年開始叫渣下貨渣幾日食下浪仔
但+stamp之後果斷放棄港股
港股人為得太強
又要睇板塊睇隻股質地仲要估邊班莊用咩手法做野
好難好似上面d巴打講用consistent strategy去做
身邊有d實力好雄厚嘅散戶真係靠大注贏左幾個大浪返來
我又適應唔到美股時間
所以咪擺多d時間鑽研price action/ smart money concept去做指數同匯
止蝕真係好難, short put 預接貨 , short call 預沽貨, 唔駛止蝕, 算唔算係 short side 嘅優點?
係,算係其中一個優點。 所以我都盡量簡d波幅10%上落既股黎玩比較多,可以練下耐性,唔洗咁易俾人割
Day trading嘅話1d + 5min係一定要睇 因為大部分traders都heavily rely on呢兩個timeframe嘅candlestick pattern

如果睇耐啲我通常會加埋1h + 15min (悶市)
睇快啲我會睇1 min + 15s (開市頭半至一個鐘)
發左未
A股李佛摩
其實而家港股都仲好多嘢炒

btw ching 轉左型 惦唔惦?
知道bnf 點trade , 咁你有冇飛去日本炒?
散戶靠預測,多數俾大戶割
睇成交額同升跌
大額異動= 升跌勢,順勢買
我同意,
但點解港股同美股唔得?
day trade淨手續費都輸死你
我諗由我重新來過差唔多一年到
最近兩三個月先轉虧為盈
真係稱唔上穩定
策略大體上都定左形 但修改空間好多
同埋太單一策略唔夠做
所以先想睇下有冇巴打有興趣一齊研究下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞