點解冇散户可以靠 day trading 致富??

293 回覆
5 Like 84 Dislike
開頭set 一個每日輸得起嘅價錢
唔會令到你有壓力先 有時真係會連輸幾次
但啱一次已經夠 cover
自己無情緒壓力先可以等到呢次

唔好念住個個都幾十萬上落咁
好多人都係有落無上
真係夠winrate 先慢慢size up

做好大tf 先落 分鐘圖
day -》 2H -〉15min -》 5min

我自己儘量唔做1 min setup
That’s why 美股好難先有5m setup
等全晚咁濟

1min 用係 你見5min 有setup 嘅時間
搵個好小小嘅價
SMB capital好嘢黎,全部都係有豐富實戰經驗嘅trader黎
佢個老闆仲出過書,都好睇
Shiba? 大肥魚
shiba可能真係撈唔掂
上一個超級大牛市如果仲未吸夠客
真係唔知依家d市況仲點吸
人地JLaw都神隱左
今日試下你個Flow
D, 2H, 15M, 2M
試下lor
risk management係key
再加個本多終勝就得
佢有講過個本要控制得好好
係有,但係要好忍得手。有時坐一日先有一個trade,甚至乎一個都冇,錯過咗就等聽日。散戶day trade 要有耐性。
做過一年day trade
錢係賺到 一日平均贏2-3%左右
但好哂精神 trade可能一個鐘
但睇圖睇新聞用左全日時間
都最尾我都係幫人打工算 起碼收入穩定d
你打工皇帝?

當你 50萬玩唔用margin 先算,一日保守贏2% (你話平均一日贏2-3%) 即係一日贏 1萬, 22 個交易日, 贏 22萬。

如果一倍margin, 即係一個月贏44萬。
如果本再大一倍+ 一倍margin, 一個月贏 88萬。一年執1000 萬。

你竟然幫人打工。 想問下ching 你係咪做CEO?

nvda 好好嘅 H1 rejection intra day 搵位入
入到個靚位去賭11pm 嘅波幅

其實個risk 唔係take 好多
你見我都無賺盡
4rr 嘅trade

呢個跌幅其實 已經8rr左
但無得事後計

可能有排跌 但daytrade 你就預左係咁

我炒mnq 30秒
開市無耐佢做假突破向下就入左。
之後扯旗咁升,
但睇黃金、歐羅、恆指無跟
感覺係大戶目標要打納指雙頂
雙頂的位應該就係你nvda 1h阻力位。

之後無做淡mnq,始終佢有波升左上黎。
但依定睇返又真係short得過
佢一打完雙頂即刻出枝針
仲要撞通道頂

應該係你差不多short的時間,再過多陣,
(22:48:30),
見6e(歐羅)做左假突破向下,
果陣差不多納指、黃金、恆指都Risk on。
納指我就唔會再買,始終已經食一波段,
覺得大戶目標只係打雙頂,水位有限。
黃金和恆指無做假突,只係「可能」兩隻腳,
所以揀左歐羅。

但歐羅我之前輸左一條trade,
係22:48:30之前有枝陽吞,
我果度入左,結果被佢洗
之後22:48:30再入返

不過其實都係好彩
果下直覺覺得要買歐羅,
而唔係恆指和黃金

事後先慢慢諗返點解會揀歐羅
可能一來被佢洗左,現在覺得佢係假突。
二來本來買歐羅,但輸的trade果一次,
係想買黃金,但無買到。
現在見到黃金的升幅連橙線都去唔到
好弱的感覺,所以繼續買返歐羅
30秒
巴打應該好撚勁
多謝你讚
但day trade真係好具挑戰性
我仲有好多野繼續學習

例如,
平時會慢慢睇哂依4種資產的time frame
跟左師兄建議後,
簡化為4個time frame,會比較好
唔洗睇到眼都突
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞