點解冇散户可以靠 day trading 致富??

293 回覆
5 Like 84 Dislike
正確。
所謂strategy都係牛市時先適用
你完全講出左我既心態。

我都係一個業餘trader...正職係用黎平衡自己心態。唔好俾自己覺得d 錢得來太易,十年前廿幾歲,試過全職炒。覺得好似好易,但係最後輸返起個貪念度。 因為貪念,一個錯誤,再加上唔肯面對錯誤,可以令你一鋪清袋。

day trade 係心態勝過一切。

保持平靜既心,no bias , 見到有機會就入場,覺得有危險就決斷地離場。

btw, 點先算致富。。。?
贏多果d都係唔會教人,贏錢連屋企人都唔知
其實講真得唔得
in theory 頂盡bid ask 會差?
too slow
戒咗option 了
寧願tqqq sqqq 一日2-3% 好過大起大落
雖然冇可能日日有
所以上面講得啱
搵到一億嘅人
最尾會想搵十億
一百億
永遠最難嘅一定係
uncertainty
唔知自己最後會唔會succeed
真係做得到個d人 梗係靜靜地贏 仲點會出黎9up
如果係咁smc 死咗十世
你以為自己係邊個
菲比斯以前都係散戶……
股市應該係一個零和遊戲,因為你每一單買入都係有人賣出比你,你每一單賣出其實就係因為有人買入,你賺嘅錢實際上係人哋輸嘅錢,所以有人暴富即係佢贏咗唔同人加加埋埋好多嘅錢,成件事就係一將功成萬骨枯姐。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞