點解冇散户可以靠 day trading 致富??

293 回覆
5 Like 84 Dislike
係,唔實際操作係唔會感受執石仔既威力
師兄炒30秒圖會用咩TF畫支持阻力?
有冇link
yes要忍得
最初係
日,12H,8h,4H,90M、15M、2M
之後有師兄建議就改4個都夠用
日、2小時、15分鐘、2分鐘,的互換

雙頂、雙底,頭肩頂/底的左邊底。

到真係30秒,主要係for開市無耐。
會睇保力加通道頂和底,
有無和上面所講畫左的線有共鳴。
想問下你多數做個價幾遠?幾耐expiry?我多數sell put 15%價外,兩星期到期,咁就有2蚊執下

再講多小小,
如果睇即市支持阻力,
最緊要「感受」到大戶做緊咩。

正如第一po所講,
納指假突向下,反抽向上,
但歐羅、黃金、恆指無跟。
你見到只有納指自己升。
咁即使交易者係假突破買左升。
我自己目標都只會係雙頂。

因為睇唔到市場情緒係Risk on,
其他風險資產都係不斷破底跌緊。
加強左納指大戶目標只係打雙頂的看法。

至於納指一野假突破向上,
撞雙頂(黑線)加保力加通道頂,
即刻被rejected,依度已經有共鳴。

再黎,佢儲氣向上谷果一段係橫行。
咁如果係假突破的話,
之後落返黎會形成阻力,
因為大戶谷上去都要成本,
傾向係堆區域收回成本(藍圈),
即傳統所謂咩頭肩頂/底

再結合返本身市場情緒係傾向Risk off,
3種資產都係跌,只有納指乾升。
咁納指做左假突破向上後,
先會落,落到之後,
會傾向再去返成本區,
到左成本區,
睇下本身納指有無rejection,
再睇埋其他風險資產,
有無同時出現Risk off情緒。
如果有,就更加可以確認
納指藍圈的阻力位係「可能」成立,
可以做Short。

依個就係傳統的頭肩底/頂,
但我唔會咁單獨理解,
因為仲要睇埋其他風險資產係點發展。

最清晰的時候係,
全部風險資產,
同時指向同一個方向,
咁的話,成功率係最高。

ps: 6e的1.6550,
我的目標獲利,
亦係保力加通道頂。
反彈到此,之後就碌落山。

我之前都會排斥技術指標。
但如果要咁多短時間內,
同時監察不同資產走勢再分析,
有時即使你事前做足功課,
畫哂所有支持阻力,都會有遺漏。
我覺得保力加通道係最簡單的指標,
用黎輔助補足遺漏的地方。
我進取d,通常一個星期,如果錯邊就會roll拎更多premium。 睇個股情況,我通常做好近價,同埋唔係隻隻股個個星期都做,跌得多就做put 升得多就call
用premium黎抵消錯邊既損失,然後keep住玩,如果價差太遠仲會加多張溝淡
有無試過行單邊, 越roll 越蝕, 會點處理?
如果一直向錯個邊行咪出事roll到傻
short 0dte SPY. 除非果日出數據, otherwise都會short iron condor/iron butterfly risk 100% 食30-50% premium
因為好多人唔識炒野
所以唔好會簡d跌到傻既黎call 升到傻黎put,用高期權金抵消風險

當一隻未經回調大跌既股短期升左10%,你末CALL 賣近價拎最大回報既期權金,贏既機會都好大。之後再升都仲會有好大既操作空間,可以上調roll既價錢,拎少d期權金,令到行權價遠d

同埋我係做個股多,每個唔同領域既股都會做d,每個板塊唔會無止境咁升,除非你去玩d勁高風險既成長股,呢d我會盡量避免,或者只做put

到最後,我開始每隻股只會賣1-2兩,萬一奶左野都仲有溝既空間,short side可以好好訓練耐性
出左數據先short ?
明白玩個股係要練下先得,玩啲藍籌股好處就係接左貨都無咁驚有冇興趣tg交流下 short side ,香港好似無咩人咁玩
可以啊,我都自己奮鬥左好耐,無乜同路人,有d悶
錯trend嘅話真係推土機前執石仔 如果個本細執石仔扣埋commission又無乜肉食
係 最慘痛教訓係short call Tesla,1100call連升幾日跟住割左就跌到癲,忍唔住short put接貨又一路插,插到你懷疑人生,想永遠唔掂股票,跟住又慢慢執石仔執返d利潤返黎

所以股票最緊要玩自己岩戈套,因為要有信念有耐性先賺到錢,一味跟風連買緊乜都唔知既贏到一次都贏唔到第二次
D 阿叔阿審
唔聲唔聲咁
一個trade 一百幾十萬咁買
玩D高流通嘅股
執0.5%就走
睇佢爛身爛勢咁
有都唔會同人講啦多個人都自己分咩,不過7-8成出得黎教人都係財演
感謝等我研究下option嘅short side玩法先
撞到呢啲情況真係唔知點所以short put啲接咗都唔驚嘅股票算,接左繼續short call壓低成本價,naked short call我反而驚啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞