點解冇散户可以靠 day trading 致富??

293 回覆
5 Like 84 Dislike
試多幾次會上癮
叫搵多份人工,發達就冇我份
本多忠勝
Day trade應該都係long side好d short side錯trend止蝕一次唔知幾多條trend先返到黎 又扣起哂d buying power如果磨贏面係有嘅 但走起單向trend上黎衰多兩錢重
我自己通常幾個方法玩

想撈低就 risk reversal
接左都唔驚嘅貨就 wheel strategy
想賭下方向就bear/ bull/ call spread /put spread
買縮vol就 short iron condor/ iron butterfly 多

暫時個倉呢一年都慢慢上到啲,最緊要都係唔好心急賭大左,同埋每個trade都唔好咁有信心,諗左輸幾時走先,輸錢多數都係因為太有信心買得多
連登仔 睇唔起2-3% ga
有少少固執就係唔認輸 前提係有信心既股
我目標一星期有1%-2%已經好滿足
有冇人係純用 indicators / EAs 而唔做 discretionary trading
有次驚險short call QQQ 入左少少價 , 個日expiry 要平倉, 點知瞓著左, 5點05分先醒一醒, 心諗今次奶野, 唯有試下平唔平到倉, 竟然平到倉, 事後睇返原來有d ETF 係開到5:15, 以後唔敢再試Short Call 了
因為day trade成功之前一定會有一個好長既learning curve長期蝕錢 吸收 覆盤 所花既心機唔會比做全職少
而且絕大部分人係學習階段已經蝕到放棄左唔敢再炒
重要嘅係
你輸唔代表你累積經驗
玩個股short put可能好啲?接咗都安心啲,接左qqq naked short就難搞
本金去到咁上下你入市個下已經好大波幅

蝕過唔一定將來賺得返 不過學識左既人點都會經歷蝕呢個過程
所以一般人都幾難掌握到day trade
呢個真係好岩,過去兩年睡眠質素差左勁多
咁你賺到五百個未
李佛摩嘅pivot point?
無料本來就唔應該size up去daytrade
理得你本金幾大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞