點解冇散户可以靠 day trading 致富??

293 回覆
5 Like 84 Dislike
有冇咩心得
首先你套strategy 要係贏到錢
然後你要確保自己做到唔受情緒影響每一個交易決定

邊有咁易做到 但我信一定有人做到
以前番工識個師兄build 左個algo 出嚟比signal 自己買入買出,但佢自己成日有自己judgement call 唔信個signal 然後無execute, 已經唔講套algo 係咪真係work 。
所以真心唔容易。
有,但極少人做得到
可以睇下warrior trading
Brian Choi 話其實唔難
佢唔係pump&dump比SEC告咩
散戶唔識止賺
佢賣誇大回報trading system俾人告
有一億既人只會同有10億嘅人比 買層靚樓靚車都冇左一半 點退 肯退既就唔係(對自己/家庭)生活質素要求高嘅人
唔恨生活質素高就唔會搵錢搵得咁大risk
Day trading 是一種高風險的投資方式,需要投資者擁有豐富的投資經驗和市場知識,並且需要有足夠的資金進行交易。散戶由於資金和知識的限制,很難在 day trading 中獲得長期穩定的收益。此外,day trading 需要不斷地監測市場走勢並作出及時決策,對於大多數人來說,這是一件非常困難的事情。因此,散戶很難靠 day trading 致富。
Day trading 是一種在當天買進和賣出證券的投資策略,通常在一天內完成交易。它通常涉及高風險和高回報,因為交易者將努力利用股票市場短暫的波動來實現利潤。但是,這種投資策略需要投資者具有高度的市場知識和技能,以便能夠快速做出決策。

對於散戶來說,由於其資金和知識的限制,進行 day trading 可能會導致損失。散戶可能會因為缺乏市場知識和經驗,而無法快速做出決策,以及無法承受市場波動帶來的風險。此外,散戶的資金量通常比專業交易者少,因此他們無法應對大市場波動所帶來的風險。

總而言之,雖然 day trading 可以為投資者帶來高回報,但它同時也具有高風險。對於散戶來說,由於缺乏足夠的資金和知識,進行 day trading 可能會導致損失。因此,散戶應該謹慎對待 day trading,並且考慮其他低風險的投資方式。
J law 去左邊
有你唔知姐,香港人不嬲悶聲發財
長坐致富就聽過
Day trade 唔會一夜暴富,要長期練習,不停做trading review去檢討每一個trade。現代人乜都講速食文化,或者一日反工12粒鐘。有幾多人真係trade完會去做review?做journal?
再者,Day trade platform 嘅選擇,scanner嘅選擇,呢兩樣野已經要每月或每年比貴價subscription,仲要有PDT rule。更慘係 day trade 要平均2年先做到consistently profitable。

以上因素,即使你願意踏入day trade,有好多人玩到半年就qiut左。

我6年前開始接觸美股,玩長線投資。每日反工望住自己嘅股有無跌,有無升,超級緊張。後來上網見到 Youtube Warrior Ross , SMB capital,先開始了解Day trade。

一開始paper trading 玩左一年,試到好多strategy,亦知道咩股票適合我trade,咩日子係不能trade。試過乜鳩indicator都加入去用,試下試下先搵到適合嘅indicator。
分享多小小,我而家主要用 pivot point & Volume-by-Price。

3年前左右失業,變左full time trader
最後發現,炒股嘅最大敵人並唔係market maker,係自己。
心態先係成功嘅關鍵,即使你學到更多嘅skills and strategy,都不及你嘅心態。

推薦大家一本書 : Best Loser Wins,學下點樣面對自己內心世界,尤其是trade with fear。
點會無,之前就有個日本仔trade幾億返黎
你會點用呢兩個indicators 啊
佢應該係Swing Trade。
而且佢依家應該夠哂members,
唔洗再宣傳,依家班客都夠養佢。
所以你見d蛋散仲要宣傳,就知佢應該撈唔掂
有 不過唔會話你知
師兄點睇humbled trader同Gen-Z investor?
but,no one wants to get rich slowly
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞