點解冇散户可以靠 day trading 致富??

293 回覆
5 Like 84 Dislike
係 我係食theta decay唔係食IV flush
不過一日執一萬幾千喺連登都應該唔算致富
呢個CIS同BNF係fd嚟
佢地未發達之前開過一個線下聚會交流,入面成班都係用一種方法做trading,而且從來唔開班教人
我覺得成功嘅trader嘅mindset係認真地當trading係一份職業
你會唔會期望你打工發達?唔會
Trading亦同理 講嘅係consistency 你唔會期望有一個trade令你發大達 講嘅係每個trade執少少咁累積落去
我舊年慘痛教訓SPY+QQQ (SP)用咗半年先追得番又到今年NFLX(SC),1月升L到癲咗睇圖都冇用,又要追過
Nflx又係狗黎 不過都回落左 前排我都有兩張sc nflx 350
我都無點輸 最緊要 低買高賣
作都唔好作咁大
好難致富
但可以每月多兩萬收入
你係咪誤解左d乜?

有冇睇過cis本書? 有冇睇過佢同bnf 既對話訪問?
Cis講過佢操作同bnf係一樣,只係bnf持股時間較長。所以cis下下可以all in, bnf因為持股時間長d, 所以一次持有20隻股

做下研究先9up

我exactly 知道bnf 係點trade, 但只可以係日本/a股咁做
唔會上岸架。你有一大舊錢,唔通你全部拿去做定期咩。
咪又係全部放番係個市入面,咪又係日日要睇實個市。
你個倉幾有趣喎。銀同TSLA一齊炒。
好明顯係靠賣課賺錢,有賺果日就發圖,無賺就唔發。如果靠炒股賺錢根本不需要賣課
想請問點睇大波幅日子玩long straddle/strangle?
大波幅玩long要好好心理質素,偏向賭大細多d,雖然贏無限輸有限,但做錯方向或者向下chok又向上chok,你應該幾時止賺幾時止蝕或者係咪揸到底

或者出完消息10分鐘拉你2%大盤,下個10分鐘變-2%,你戈刻又應該點做,我自己就揸唔定坐唔定,方向一錯到蝕緊30%已經諗緊止唔止蝕,止完佢反彈你心又拿住拿住

如果用策略玩更加似賭大細,你玩得long side都係小刀仔x大樹,用策略減低成本,但鎖死利潤變相更加似賭搏

相反出完消息,睇準機會大盤瘋狂升/跌戈刻 put同call都勁高iv值,戈刻做short side我自己既經濟係贏面大好多
有無邊d股比較適合short
我都有用short執雞碎但都係只夠膽cover call
明白,但係都想了解多啲。

假設short完之後,連續兩日都升/跌,可以有咩方法操作?

同埋我見你好似有玩nvda,想知你點睇而家嘅nvda,我見佢嘅PE升到有啲唔合理,如果睇淡佢,有咩辦法利用期權盡量賺多啲?
我用致富作day trade 就有

仍未致富, 點部署
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞