點解冇散户可以靠 day trading 致富??

293 回覆
5 Like 84 Dislike
Cis
“水”呢班水魚仲好過自己take risk 咁trade
由2021年市場最熱戈陣接觸股票,睇同事玩GME然後就申請牛牛戶口,頭一年已經輸左30萬

由幾萬本越輸越唔甘心,借左三間銀100萬,最甘輸到淨返5x萬,到今日day trade左一年追返到100萬,仲有少少利潤

由最初接觸既股票有TSM,GME,AMC,FUTU,NVDA,TSLA同好多中概股到今時今日大部份倉都只係收息股JNJ,KO,MCD,同少少科技股

由以前玩正股價值投資做韮菜到今時今日9成倉位都係trade期權慢慢咁追返上黎

經過兩年幾,開始有自己既一套交易習慣,慢慢咁將利㶒累積返上黎
有d鬼佬直播網日日教炒option

做好stop loss 睇住連贏2年
巴打期權係daytrade?
yes,100% short side 賺premium
Day trade 唔做long ?
做long贏雖然係無限,但太難喇,你要考慮既係幾時止賺,止蝕,做錯方向溝定割,同你買正股一樣,只係加左槓桿黎玩,變相咪更加難玩,連正股都贏唔到錢,邊仲敢玩long side。

相反,做short side既話睇錯方向但未入價都未算蝕,就算入價你既選擇都仲有好多,roll又得,等俾人行權再操作又得,雖然賺既錢唔係一夜致富,但每星期1%-2%咁執,加埋少少槓桿咁累積上去先係長玩長有,至少我係咁覺得
玩左幾年都係輸緊幾十萬點搞
但short輸係唔係都可以輸無限?咁出數據/Fed子廢up你係咪就唔會入場?
Short side 如果好似Tesla 個d 即日都好大波動, 一入價delta 就 chok 到好大, 越入越exponentially 咁蝕, 要roll 幾後先減少都損失?定入價就止蝕算? 反而long 由價外入到近價內, 已經升好多。

唔知有無理錯
無錯,Tesla亦係我除左係正股輸左幾十萬,蝕得最多既股票,我由佢拆股前1100開short put,最終接左貨,係拆股後140左右割左,無再玩佢

但對於Tesla或者Nvda呢d keep住dump and bump都超闊既股票,如果真係唔小心奶左野,我自己會選擇一個賣近價既動作,通常都會回落俾機會你走到

所以唔係任何一隻股票都係用同一套理論,仲要睇埋大盤,個股走勢,好似Netflix Meta呢d半年跌左一半以上既個股,我只會做short put唔做short call,

亦好似呢期既Nvda就好大膽咁做short call, 136倍PE值,無左礦工仲拉到上200幾蚊,每日佢一扯行我就會賣近價末日期權食佢正佢扯高IV值戈下,等佢橫少少或者回落你已經可以賺30-40%價位,同埋賣末日近價已經有4-5蚊呢個價位,夠你抵消佢半個星期既升幅,set定價等佢回落就roll落下星期又多3-4蚊,其實已經好夠,仲未計佢有機會橫足兩三個星期再突破,可以賺足十幾蚊

仲有手上有一堆道指既short call長期roll,好似mcd同ma呢d,經歷完大跌又衝緊新高既收息股,我會選擇賣itm既call,收少少期權金,變相係唔洗俾利息既沽倉

當然有時都會奶野,唔認輸繼續roll,由其他利潤幫你賺返d虧蝕,直到收支平衡
相反,我最鐘意玩財報同大波幅既日子,財報就前一晚賣定call put,short兩邊價外15-20%

而數據日或者鮑sir演講日就會等個市爆邊 升就賣call 跌就賣put,因為戈刻既價係最靚

無鳩up,突然開市見lmt無消息都衝左幾蚊,就賣近價,好快回落就收割,不過我玩lmt都有半年,由俄烏戰爭後,都有keep住玩佢,所以係有信心

而nvda就係我長期short既對象,有財報後我keep住賣227.5既call,都收左爭唔多有20蚊利潤,佢爆到去247.5我先會入肉,更何況只係入肉,未計我仲有得roll近價最起碼多5蚊

再黎就係crowdstrike,琴日盤後出財報,原先賣既150call已經賺左30%,我見大盤落左去,所以收割再賣近少少145call, 如果今晚橫盤係13x 幾乎可以收到80%價,因為財報完iv會急降,但如果佢今晚突破140我就會roll落下星期 150左右,賺少少期權金,又安全d
以上所有價錢係x100 , 即係1蚊=100美金
如果只做short put , 唔short call , 又唔做long , 咁如果睇跌你會開咩倉?
大家選股期權day trade 係來來去去都係個幾隻? 定搵異動股? short side 會唔會搵QQQ 呢類日日都係expiry date 嘅 underlying ?
short side 末日
突然爆邊會輸撚死你
short put我只會簡長線股做,呢期會睇jnj pg 呢d統治全球某個領域生活所需有定價權既既收息股黎做,就算接左貨都有息派,都晚晚訓得好,但呢d股唔好指意會發達,期權金加派息加埋股價可能一年都係10到10幾%最盡,要贏大錢始終係要科技股

但奶過野既人,就想追求平穩
係,新手最好賣put 有錢接貨,接完賣下covered call 體驗下
師兄我同你玩法差唔多不過我係short put ES/short call vix/uvxy多,睇返你玩個股都好似唔錯雖然其他人聽落好似賺得慢啲,不過總好過成日大上大落,炒到自己都好辛苦,我以前就係咁我太渣
學到嘢

咁嘅玩法你每晚要操作幾耐?美股時間都幾惡頂
頭兩個鐘已經夠操作晒,因為波動會好大,操作完就由佢,除非特殊日子,有鮑Sir演講同fomc日子就會等挨下夜。 或者有個股想玩財報 會早d訓,等到收市前半個鐘起先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞