我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助解答 ( 54 ) - Yujihw砌機List 5000人會員

1001 回覆
11 Like 13 Dislike
想砌部2k 144 打機用,但平時做嘢要ren 3D,想問吓係咪有必要13700k ddr5 筆直本身預萬一左右4070ti , 請問大概要加幾多先可以砌到同埋求list唔該
可以 但你未撳隻牛
7950x3D唔係散熱ok, 風冷都壓得住咩?
可唔可以出條放得落嘅ITX 畀我睇睇
ITX 夠位放大型風冷咩
torrent?
Torrent nano應該塞唔到4090
GPU max length
335 mm with front fan mounted

MSI 好似得
但厚度都係得3槽
咁一係水卡
想問有冇窄身機箱可以推薦下? 最好20cm以下,想要一邊玻璃面
cooler 都塞唔入?
屌唔怪之得咁平
乜都得呀,等我有個starting point睇睇先
你要求係咩
其實無乜特別要求, 打機+做野mixed, ITX, budget 三萬樓下
intel 同 amd都得, 但13900k應該無可能ITX, 所以7950x3D
然後加張塞得落既4090
呢個就係o個位層主既要求
同我差唔多, 我都猶疑緊matx定itx
咁講喇
兩粒u 都熱
最好都上水
4090 要塞得入itx 都係上水好d
結論係搵個case 塞到兩個aio
同埋點都有一邊散熱硬食另一粒u廢熱

利申5800x3d 360aio
4090 msi liquid x
purebase 500dx

兩邊打機最高都上到70度
部腦最近成日一開機冇耐就自動reboot
Reboot幾次就正常返
但夜晚熄機
第2日開返機又變返咁
嚴重既話有時要打開機箱
Unplug哂d線再plug返又正常返
請問係咩原因?
睇event log 先
kernel 41 就咩都有機會
os bios motherboard psu 都可以有關
因為依家部機都係差唔多size, 個位啱啱好,
咁換黎做咩
silverstone ps15 果d size?
GTR嗰啲,想砌機順便換埋
咁silverstone ps15/ps15b 冇咩好揀
塞到 msi 4090水卡.利申:塞緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞