我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助解答 ( 54 ) - Yujihw砌機List 5000人會員

1001 回覆
11 Like 13 Dislike
轉呢塊
Gigabyte B760M GAMING X AX DDR4 LGA 1700 Micro-ATX
加返個散熱器好啲
你買得4K 240Hz嘅Mon我諗應該冇錢砌機 (除非你本身買咗啦)咁我假設你係2K 240Hz螢幕,其實13600K + 4070 Ti已經做到Apex 2K最高畫質穩定200Hz或以上 (畫質陰影嗰部分開全低/關就全程打爆240Hz添),不過你諗住白色機就肯定預貴選擇實在太少了。
我裝咗兩條M.2ssd 喺MSI PRO B660M-A WIFI DDR4 Micro-ATX,想問下仲可唔可以加個3.5hdd

同埋我依家用緊Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black ,請問hdd slot 喺邊個位?我剩係見到sata ssd slot。
我諗住2k240hz
如果係你你會點砌
可以加個3.5hdd
原來喺到
唔該巴打
想問下MSI GeForce RTX™ 4090 GAMING X TRIO CLASSIC
同無CLASSIC 有咩分別?

仲有貨既4090有無邊張推薦? 比較平既ZOTAC GAMING GeForce RTX 4090 AMP Extreme 幾時返到貨,THX
事實上唔差
我朋友今個月頭拎咗機,覺得成日LAG所以重裝咗次win 11
佢而家發現淨係滑鼠會無啦啦lag lag下,試咗兩隻滑鼠(無線同藍芽都試過) 都係搞唔掂, 會係邊方面嘅問題呢?
個兩隻滑鼠係佢舊電腦,什至我部laptop都係正常運作
因為都lag得幾密好影響佢使用 希望有人解決到
我加返隻散熱器 計埋最尾咁樣OK?
1 x Intel® Core™ i5-13400F BOX 聯強行貨
價錢:$1,599

1 x [3月優惠]Gigabyte B760M DS3H AX DDR4 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$999

1 x [3月優惠]ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$630

1 x Toshiba DT01ACA100 1TB 7200rpm 3.5
價錢:$275

1 x [3月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 (砌機減$40)
價錢:$670

1 x [3月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti EAGLE OC 8GB GDDR6X LHR
價錢:$3,399

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x [3月優惠]ABKO Lunar Rainbow i2 RGB Micro-ATX - Black
價錢:$229

1 x Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler
價錢:$149

1 x ASUS TUF Gaming VG279QR 27" 165Hz 1ms G-SYNC Compatible Gaming Monitor
價錢:$1,999

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,528
https://www.faroll.com/customize#MTI1LDM4MjQsMzg1NCwzOTI0LDUwNzEsNTI4MSw1Mzc0LDYzODksNjM5Myw2NjA5
可以啊
點LAG法 片又冇 gif又冇
求list + mon (<10k + <2k)
主要想apex穩定144fps, 仲會玩poe
暫時諗緊13400+3060ti/3070
Ram 16gb*2

玩Apex 2K 240Hz = 13600K + 4070Ti。但我講定先你要真·全白機買埋靚仔嘅白色RGB風扇同埋白色編織模組線(火牛)其實$19-20K真係走唔甩但如果你可以普通黑色機的話$14-15K就砌到。睇你肯唔肯俾多$5K去買顏色姐你決定好要砌咩色機再出List。
求助
個指標卡卡下囉 即係個指標郁去邊都會chock下chock 下 自己人手不停chock滑鼠都做到呢個效果
有冇用滑鼠墊啊?
會唔會墊滑鼠個位唔夠平滑
如果Ram 同ssd 轉用下面kingston哩隻會唔會好D?
Ram: Kingston fury renegade RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6400 MHz C32
SSS: Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
應該星期尾有了

水冷風扇係咪裝到RGB frame?
可以, 但留意裝完會唔會太厚
T30V2 本身都成60MM厚
可以

留意我星期一

我會上架平6650xt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞