我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助解答 ( 54 ) - Yujihw砌機List 5000人會員

1001 回覆
11 Like 13 Dislike
咁冇野好執了
唔好意思. 有野想請教下.. 爬左好耐文都搵唔到有人有相關問題...
想砌一部機玩VR GAME... (畫面靚果種... )
本身VR HEADSET 用緊 Quest 2, 遲D攪掂部腦可能會買 VIVE XR ELITE 或再等等睇下有無其他選擇...
現有PC 果張陳年 1660 SUPER 覺得好LAG.. 有啲遊戲甚至開唔到.
但小弟不知道VR GAME 應該吃甚麼資源 / 買哪種級別的顯卡...
所以想請教一下如砌一部 17k - 20k 筆直的機. 應該往哪個方向選擇?
(本人用的MON 為2k mon... 所以4k 如果VR沒需求... 對我來講沒甚麼意義...)
無知一問,點解啲 list好似全部都唔見有用散熱器?
1660S 梗係LAG
買張3060TI咁上下
真係砌的話,i7+ 4080
差唔多budget想買機,唔洗細機箱既話係咪轉個機箱就ok其他都唔洗變?
睇過幾款好似除左upgrade上3060外其他都冇咩分別但價錢差兩千但呢個list到時想upgrade應該好易?
好少打機但主要會睇片同開好多browsers,呢個list 應該夠做
不如你講預算同用途
轉 b760

唔好千幾蚊買b660
機箱唔是細啦,正常matx size
想靜d,加個$149既ax 120 塔散
粒U廢咪唔洗
悠二有冇B760-ATX 板介紹?
想問下如果唔超頻, 其實有必要用z 690 or 790 板嗎 ? z板優勢係供電好d ? 穩定d ? 其實相比係B660,760 板 有乜特別唔同 ?
想要tuf 既b760m ddr5 但未出
要d4
唯有問吓cs啦
悠二 有冇7950x3D 4090 ITX list
應該搞掂哂
有部份比較預算低少少既的確冇加

不過中高預算就一定有
b760 gaming x ax ddr4
1 x Intel® Core™ i9-13900K BOX 聯強行貨
價錢:$4,510

1 x ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI LGA 1700 DDR5 ATX
價錢:$4,249

1 x [3月優惠]Kingston Fury Renegade RGB 32GB (2 x 16GB) DDR5 7200 Mhz C38
價錢:$2,399

1 x Samsung 980 Pro Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,550

1 x MSI GeForce RTX® 4090 SUPRIM X 24GB GDDR6X (缺貨)
價錢:$16,599

1 x ASUS ROG Thor II 1000w 80 Plus Platinum Fully-Modular
價錢:$2,599

1 x [優惠]Lian-Li LANCOOL III Mesh RGB Tempered Glass E-ATX - White (送Dust Filter Kit)
價錢:$1,280

1 x ASUS ROG RYUO III 360 ARGB CPU Liquid Cooler
價錢:$2,099

總計: $35,365
https://www.faroll.com/customize#NDQwMSw0ODYxLDU4NTgsNTkzOCw2MDg5LDYyNDgsNjI3MCw2Mjgw

新手求俾意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞