我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助解答 ( 54 ) - Yujihw砌機List 5000人會員

1001 回覆
11 Like 13 Dislike
要問下先
想換過部機 Budget 6000諗住用埋消費卷 有4070ti
希望2k 60fps 穩定玩到3a大作
想問如果有hyper v 需求係咪直接買window pro 會平d?

定係home 再買key 升級?
4070 ti 張卡都過6千啦

點換啊大佬
有野改
我意思係我已經有
悠大 想問你tg 係咩?要 pm 你join 5000 人plan
唔限budget 砌4090,有冇list可以參考
見做緊優惠,究竟為唔為msi比多700買3060好呢
油二 部機火牛一通電 火牛位即閃左下+即跳fuse 係唔係火牛燒左 可以點搞
部機岩岩2月尾先送到 訂單號:230108000176626
火牛係FSP Hydro G Pro 1000W 80 Plus Gold Fully Modular ATX 3.0 PCI-E 5.0
中獎
次次都係咁,
今日發現多咗個問題,
開GTA V玩故事mode玩玩吓個mission,
唔見咗條路,
撞到咩都唔知
咁就玩完
悠二巴,早幾年搵你砌左部機
呢排開始開機時風扇同燈著一陣,跟住又熄
不斷loop然後開唔到機
等一陣開到機用用吓會死機freeze左無反應,有藍mon
今日想用就彈呢幾個畫面,搞極都搞唔掂

可以點搞?
洗機解決9成問題
置頂有
求keyboard 推介
邊隻牌子好
唔該巴打
我已經用rufus整左個iso檔入手指
再入bios 較左隻手指做first priority
但係一開機個mon就係全個mon淺藍色
點解我連機都洗唔到
1 x Intel® Core™ i5-13400F BOX 聯強行貨
價錢:$1,599

1 x [3月優惠]Gigabyte B760M GAMING X AX DDR4 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$1,099

1 x ADATA XPG GAMMIX D20 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$390

1 x [3月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 (砌機減$40)
價錢:$670

1 x [3月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti EAGLE OC 8GB GDDR6X LHR
價錢:$3,399

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Tecware Flatline Mini Tempered Glass Micro-ATX - Black
價錢:$309

1 x [優惠]Phanteks Polar S5 Single Tower CPU Cooler
價錢:$235

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $8,280
https://www.faroll.com/customize#MzgyNCwzODUzLDUwNzEsNTM1Miw1Mzc0LDYzMzUsNjM5Myw2NTEz

想問下咁樣砌有冇問題
其實你已經有4070Ti就一定超2K 60Hz趕2K 165Hz啦唔駛太擔心啦 !! 只要其他零件夠你日常使用,然後特別係CPU唔好太撚柒而造成Bottleneck嘅話就一定夠玩。但你係講緊$6000入面有一半用消費券(只係計你第一期啦)定係Cash $6000 + $3000消費券(第一期)總共$9000 Budget先?如果係前者唔係話唔得嘅。。。但唔建議同埋都難做俾你囉否則大把選擇啲錢係夠用有突。
LOAD入手指定咩?
只慘係我cpu 好柒
Even 我換左display 卡 我玩harry potter 喺學校入面會突然由8x fps drop到5x
你本身部機咩Spec換完新卡反而仲差咗咁多…!?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞