一人一個CLP 最廢既部門

750 回覆
429 Like 9 Dislike
今年bonus唔知有冇半個月呢
蝕左72億未搵到位填
要量入為出
全年不派息
一間企業最重要的嘅部門可以分為前面同後面,廣義上後面即係係生産部,冇生產部你就冇嘢賣,而前面就係銷售部,有産品都要揾人去sell,其他嘅只係輔助部門,而會計同HR就對成個企業嘅生意最冇貢獻。

會計主要做AR/AP, 記低啲錢點走,個客有冇俾錢,有冇俾錯錢就靠佢哋,不過,開過公司都知,會計好多時都係老闆做,亦可以外判,到你生意做得大就揾人做la,無謂作賤自己。

會計係生意上都有佢嘅價值,但HR就真係冇,點解?客又唔係你揾,單又唔係你簽,產品開發同生產你又冇參與,對公司有咩貢獻?呢個時候HR一定著曬:屌你,我幫公司揾人反嚟㗎!

我揾你老母呀?份JD係我draft,要咩人我唔熟過你?你post係jobsdb ja,真係講揾人輪到jobsdb都未輪到你la!

有水平嘅HR係負責head hunt同training, 不過呢兩樣都唔會叫自己做HR, 而且inhouse唔會有,所以HR係成間公司最多餘。

有人問,咁admin lei? admin當佢工人姐姐ja, 你家庭成員會count埋工人姐姐?咪玩la
息就一定派ge,問銀行借錢派都要
考完牌加幾多人工?
𠝹刀𠝹到手要轉安全𠝹刀

攝屎又禁,考牌先比用咪得囉,貴公司咁撚like叫人考牌

安全帶扣黃欄唔安全,要扣獨立救生繩,屌你老母圍欄唔安全就整啦,唔洗扶呀cls ,跌撚死人先維修呀?!

螺絲斷左拆唔到唔用大力鉗用咩呀?!牙鉗要定夠位落架?!出火紙燒螺帽囉,看火員又話要e&m cp先做得,有幾多cp得閒同你睇火唔洗做呀弱智仔!

衫褲一定要有反光料,日日九萬幾人無反光周圍走又唔捉?

風槍又話密封眼鏡,笑撚死人咩,我吹一野又要換眼鏡,吹完又換返,轉頭要吹又換,玩咩傻鳩

收左工唔怕25仔見到,任屌,盡情狂噴
簡化左上面嘅流程
無野學架黎黎去去都果3篤屁,出面碌一年見識多過係中電啦
判頭人工都低過出面啦,唔見佢加返啲追下個水平
E&m cp得果千零,地盤電燈大工都1400起啦
Cp要孭飛架大佬,唔好話人材流失先啦,想夠人開工都係一個問題啦
係做文件講安全玩工程
啲安全佬一個二個垃撚圾,阻住起貨,起唔到貨又比班傻鳩RO屌,累鬥累,傻鳩遇著傻西瓜,痴痴呆呆坐埋一台
試吓交換角色呀,睇下你班撚樣比我捉到你幾多野,死剩把口,連架罉都未識分係到扮大哥支支左左,機又唔識拆架罉又唔識揸係到揸住雞毛當令箭
講得好,佢地除左識禁電腦做文件之外係無野識架
唔係點曬曬啲錢呀,唔曬錢問唔到政府拎津貼架
維修筆值年年減,就快減到人都請唔到架啦,仲話專工專責,責罵責罰就有,唔夠人咪又係叫我死掂佢,我屌你啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞