一人一個CLP 最廢既部門

750 回覆
429 Like 9 Dislike
OEX, operation excellent
一個揸住雞毛當令箭既部門,話要提升工作效率
但超過一半既野都係外判 ,判斷比啲皇家判頭做
要自己公司員工做埋皇家判果份,幫佢地提升效率
唔識既比你嚇死,識既比你笑死

簡化流程,越整就整複雜,簡左啲咩,化左啲咩?
成日叫埋啲口號「新世代公用事業」
中電核心價值就係「唔做唔錯,少做少錯,多做多錯」,「2個人做10個人既野,其他8個係阻住你做野」,「唔洗識做,識人就得,最緊要山頭夠大」, 由根發爛到黑,仲講乜咩轉型。來來去去都係果批利益既得者 左手來 右去手既把戲
咁有魄力既,一炮過換哂啲中高層佢反正都咁多枯支,砍掉重練都無所謂啦
無論邊一間公司,最廢嘅部門一定係HR
成間😄😄😄
你將「中電」改做任何公司名都會啱
hr
HR勁閪,搞場大龍鳳又要牌先升人
搞左兩年先發現唔對路,啲人考完牌就走
依家好笑到要比雞碎咁少叫人推薦朋友入嚟做,搶人才
我自己咁睇,牌係自己既,有冇得升都會考
所以好多考完即走 中電訓練學院
CLP Innovation
真心最垃圾,整係識整咩智能班房
係所有部門都咁廢
Project個班都好D, main屎個班真係屎來的
以前保險佬最難取代嗰個位係人類一般都唔會主動買保險,因為人性都係尋求快樂避免痛苦,大部份出左糧會諗去邊度旅行邊度食好野而唔係諗風險轉移或者可能有大病

但依家隨住大數據同AI發展,啲廣告就黎做到同保險佬一樣咁有sales technique,另外每個國家都會加大買保險嘅誘因,例如買保險退税

所以依家啲一般保險(例如車保旅遊保)已經主要靠online marketing,黎緊醫保都會愈黎愈傾向online搞掂,人壽危疾會遲啲,但遲早都一樣
Center admin
真,完全笑撚左,衰到要referral...我老母仲以為d人爭住入clp 好心你班hr垃圾就自己摺埋
依家幫你免費upgrade title 仲想點?仲想加人工? 好似推薦一個MP2 先比2000蚊獎金狗也不_
緊係規劃部啦,乜都話唔到事,淨係識叫做坑班判頭睇睇睇,接線生呀?食屎啦廢柴
Google
睇黎CLP真心幾好
想當年討論港燈問題可以討論到開定第2個post

但其實大家都知CLP相對好做
跟住d hr 就瘋狂壓價
18k想請STO傻的嗎
CLP都比人話
不過,港燈果邊開埋名屌
GT又請得多 又唔洗落坑 良心啦
大家都係敢怒不敢言,人工以經好唔吸引變咗踏腳石,大家一心入咗中電再搵其他工
留名食花生
其實都唔係好做
高層咪各分山頭,插旗仔
中層係夾心餅,上邊硬推,下邊硬食
底層係我行我素,你有張良計 我有過牆梯

壓價減價都唔係今年既事,好似5年前開始 每年遞減啲starting point
clp無一個部門係唔廢的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞