其實點解地鐵已經不停廣播扶手電梯唔好行,都有班撚樣係都要行?

724 回覆
147 Like 3731 Dislike
未 幾時頒俾我
弊在要企右邊嗰班柒頭唔會跟隊尾
喺左邊打尖阻撚住曬呢
依個最on9
叫你咪撚阻住地球轉
搞清楚呢樣係叫人行入車廂中間果種勸喻
定係港鐵附例有寫果種規則先
左行右企,norm嚟架,新香港人?
每個城市都有自己norm,e.g.東京右行左企
笑聲笑聲你個冚家拎,快樂爆春袋,做狗拉我呀笨佢叫我坐我就係要企,佢叫我唔好行我就要行夠膽出聲屌鳩我
關你撚事
其實之前好似研究過如果用曬兩邊都係企其實會efficient 啲.
你係咪守規矩到唔會紅燈過馬路先?
係囉,之後又有班廢老唔肯戴口罩,完全無公民意識
日本都係叫人唔好行 如果香港人喺日本見到人行 又話人哋唔尊重文化㗎啦
講效率:A 2015 experiment by Transport for London suggested that such a convention sometimes reduces the efficiency of escalators: the number of people carried can increase if people stand on both sides.
講安全:In Japan, where different cities have different conventions, there was a "No Walk" campaign in 2015. This suggested remaining stationary on both sides for safety reasons and also recommended that riders leave an empty step between themselves and the person in front.

你個公民意識落後都重好意思講出口
關你撚事?
你條撚樣真係搏屌
其實兩邊都企
好過右邊要排隊塞死哂
左邊空nail nail
樓主不如檢討左啲人衝紅燈先
日本已經講左唔好係電梯上面行
其他國家好多都取消左宣傳,亦都唔提倡一邊行另一邊企呢樣嘢
其實平均一條電梯都係一兩分鐘就企完
個地球咁就唔撚轉
笑死
隔一個月又講一次
永遠都唔柒會完嘅話題

如果全世界都左行右企冇所謂
我屌你老母永遠都有撚樣左邊
打尖入右邊企,拖撚到右邊條隊塞柒住

左行右企根本笑話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞