其實點解地鐵已經不停廣播扶手電梯唔好行,都有班撚樣係都要行?

724 回覆
147 Like 3731 Dislike
(c) 不按港鐵公司所指示的方式及秩序上落任何自動梯,或企圖不按港鐵公司所指示的方式及秩序上落任何自動梯;
呢個說法有太多前設跟本唔可以一概而論
當唔係太趕時間又冇咩人想行既我會同意左邊都企
但每次我都只會見到左邊一直有人行
相反所謂右邊塞死長龍左邊冇人行就從來冇見過
你咁串話無犯法咪搵條例出嚟比你睇
都係個句無拉你唔等於你無犯法
唔使理條柒頭啦浪費時間
用個大sticker以為自己威啲咁
反而最撚憎嗰啲拉車仔/慢到仆街嘅撚樣
到埗即刻撞機
老人家/揸拐杖可以原諒
其他特別係拉車又慢嗰啲真係死全家
去日本睇下
日本就左企右行好多年
你記錯行嗰邊
就好自然會畀後面嘅人禮貌地問候

以前香港宣傳左行右企好地地
一邊行一邊企
要趕定慳腳骨力都有得揀

依家宣傳就迫你要企
趕時間返工返學嘅
一個玩嘢企左邊
就要齊齊罰企效率下降

扶手電梯嘅意外
近年係保養問題遠遠多過人為
為咗咁逼人企只係鴕鳥政策
啲職員自己都行
唔知其他人同條躝癱有乜好嘈為拗而拗嘅人點都會同你嘈落去㗎啦
截得幾個講到好叻咁
因為約定俗成
呢個世界根本唔存在必定正確嘅規則法律
全部都係道德倫理
舊香港人左行右企
鳩up無限touch, 屌你岸鳩仔
你試下繁忙時間中環,銅鑼灣,鰂魚涌,就知道快幾多,你一個半個人就唔覺,但整體一定快左,尤其出現樽頸果時
好似你呢啲腥港人00後先會屌人左行右企
秒到佢呆撚左
又真係冇搭
守法=\=正確
違法=\=錯
唔好亂make assumption
約定俗成係兩邊都企wo
你新黎?邊度鄉下
香港個情況係繁忙時間根本就唔應該企
繁忙時間應該所有人一齊行,想企嘅就去等升降機
睇戲都有啦,做奴隸嘅一停低就俾人鞭
返工啲嘅奴隸就唔應該企
樓主謀殺緊我
呢個po嘥哂我時間
呢個只係「呼籲」,唔似禁止飲食咁係強制性
早起身跑電梯都係快過你早起身企電梯
以前見過有個男仔想行左邊
但前面有個阿叔阻住,叫極佢都唔肯讓,話自己有權利企
最後個男仔原來趕住去廁所,忍唔住瀨咗屎,一下發脾氣抹咗落個阿叔度
你鐘意企咪企囉,又冇人會出聲屌你。自己羊群效應跟住人行,講到比人攞住支槍指住個頭迫你行
其實左右都企滿人疏導得快啲,定係留左邊俾人行會快啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞