其實點解地鐵已經不停廣播扶手電梯唔好行,都有班撚樣係都要行?

724 回覆
147 Like 3731 Dislike
但港鐵條片真係無講
做咩要無啦啦駁你你好想人同你玩即刻駁嘴咩
講幾句話人賤種 唔通講中咗你真係平時鏡都唔敢照
Btw 我過得很好 謝謝你
你老實答,有冇喺港鐵站內搭扶手電梯時睇手機? 港鐵講到明叫你唔好喎

大家每日都有機會使用扶手電梯,但你又懂得怎樣正確使用扶手電梯嗎?
如果使用方法不正確,危機就在左近!想避免誤墮意外的陷阱?請緊記「鐵仔」提供給大家的六個安全小貼士:

如有不適,請求助並乘搭升降機
攜帶大型物件,請乘搭升降機
搭扶手電梯,小心梯邊夾腳及鬆身衣物
酒後不適,請乘搭升降機
搭扶手電梯,切勿睇手機
搭扶手電梯,企定定 切勿行走

立即收看短片跟「鐵仔」學習如何安全地乘搭扶手電梯!
https://www.mtr.com.hk/ch/customer/main/hold-the-handrail-and-stand-firm.html
地鐵站內食煙真係犯法㗎

註:港鐵附例 23 條 - 凡藉告示而禁止在鐵路處所的任何其他部分吸煙,則任何人不得在該部分吸食或攜有任何形式的已燃點的煙斗、雪茄或香煙或無遮蓋火焰。(附表2 - 23 吸煙 罰款$5,000)
https://www.mtr.com.hk/ch/customer/main/mtr_by_laws.html
損耗少咗自然可以用較低價錢去傾保養費。
踩港撚最鐘意屌香港人架啦
日本、歐美咪又係大把人係咁,你估下樓豬夠唔夠膽鬧佢哋
2邊行先係最快
人少就左行右企
人多到爆就兩邊一齊企
如果唔係兩邊一齊企
一定會有人入係左邊入梯再企去右邊
右邊等到2046
我叫你食屎你係咪食?用下腦先啦
佢叫我行我咪唔行囉
好簡單
上行嘅話, 條梯勁長果啲
我建議大家block 左左邊佢
咁塞住排企果邊啲人就會散得快啲

下行嘅話, 你block 9 住實比人小
示意圖:
年經
地鐵收咗你車費, 地鐵叫你食屎係咪真係食屎鴉?
地鐵收咗你車費叫你讓關愛座你又讓座鴉?
咁大個人都戇鳩鳩
triggered
如果合理, 我跟有咩問題.
事實係, 繁忙時間, 如果兩邊都企, 整體運輸效率會高過左行右企。

https://www.theguardian.com/uk-news/2016/jan/16/the-tube-at-a-standstill-why-tfl-stopped-people-walking-up-the-escalators

London Underground 曾經有條友來過香港, "發現" 港人左右都企反而更有效率, 於是嘗試返倫敦有樣學樣。

"Len Lau, Vauxhall area manager, had gone to Hong Kong on holiday. Lau noticed that passengers on that city’s Mass Transit Railway (MTR) were standing calmly on both sides of the escalator and, it seemed, travelling more efficiently and safely as a result. His report prompted Harrison and her colleagues to wonder whether the same effect would apply at a station such as Holborn, and so they set about arranging a three-week trial."

不過最後失敗, 原因唔係唔work, 而係倫敦人唔肯改變習慣....
咁我叫你唔好食屎 你食唔食呀
屌咁你咪自己企下囉理人咁多做乜
片係冇,但錄音有 https://youtu.be/6ziUVckCXKE
唔行嫁喎
條梯長就愈少人行, 但個個塞右邊, 嘥曬左邊

警察!唔好郁企喺度!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞