其實點解地鐵已經不停廣播扶手電梯唔好行,都有班撚樣係都要行?

724 回覆
147 Like 3731 Dislike
我最鍾意行右邊,但勁慢咁行,頂住後面既快感不得了
就算願意行, 都經常被塞住!
繁忙時間左右都企先係最有效率
示意圖
其實朗豪坊出過事 d人都應該醒覺唔應該企晒係同一邊 電梯亦唔應該行 樓梯係辛苦d 但係其實對於行人泥講安全好多
噏乜春
左行右行都仲要排?
咁個月台都幾多人喎
迫到咁 車箱都未必出到
你仲企?
行咪行lor 要問過你?
因為要趕住投胎
係犯法 你唔知咩 出嚟柒

28.A 不恰當操作設備等

(1) 除非得到港鐵公司特准,否則任何人不得─
(a) 操作、移動或干擾─
(i) 鐵路處所上由港鐵公司擁有或控制的任何機械、電力、電子、電訊或其他器具;或 (ii) 操作或控制鐵路處所上由港鐵公司擁有或控制的任何機械、電力、電子、電訊或其他器具以及任何自動閘及電話的 恰當使用的任何開關掣、控制杆或其他器件;
(b) 干預或故意妨礙或干擾由港鐵公司擁有或控制的任何機械、電力、電子、電訊或其他器具的運作;
(c) 不按港鐵公司所指示的方式及秩序上落任何自動梯,或企圖不按港鐵公司所指示的方式及秩序上落任何自動梯;
(d) 在或企圖在向某方向移動的自動梯或活動平台上向其他方向行走;
(e) 坐於任何自動梯或活動平台,或其扶手或任何部分之上;
(f) 打開或企圖打開往來鐵路處所上的車站的月台或已付車費區域的任何閘或門;或
(g) 持有或管有鐵路處所內任何門或閘的鑰匙、通行證或進入證,而在管有此等鑰匙、通行證或進入證時,須立刻將其交回港鐵公司。
(2) 如發生意外或其他緊急事故,任何人可操作、移動或開動任何有告示於其上面或附近展示說明供在發生意外或緊急事故時操作的開關掣、控制杆或其他器件或機械、電力、電子、電訊或其他器具。
廣播同有字眼都係叫人唔好行
地鐵夠成日叫你唔好靠近車門幕門
唔通樓主次次上車都唔企近車門?
多人係車會等架車冇乜人先上車?
上唔到車又會突登唔靠近個幕門
突登彈番開比人排先?

地鐵都成日叫人行去較空閑既地方容易上車
對面線月台往往就係最空閑既地方
樓主平時係企對面等車既?
車一到站開門就叫請勿靠近車門
咁係咪全部人唔出唔入企係度
有啲老人家行唔到樓梯咁點算?

我直頭想左行右行,但我理解唔同人有唔同需要
你趕時間咪行 唔趕時間咪企
和而不同
點解要逼人同你一齊慢慢企
唔使駁啦柒頭 咁港鐵一人要拉幾多人報幾多次警?
你試下係入閘範圍食煙睇佢報唔報警?
唔好同我捉字蝨啦傻仔
咁你同班仆街講啦
同我哋講把撚
全世界得香港人係趕住去投胎
左行右行咁老人又點企
我就未見過人貼塊臉去幕門度啦
仲有紅色成段都無講話唔可以行路
你搵俾我睇邊度有講路可以行路
同建議路人定企定係兩回事

你咁撚把炮咪叫港鐵捉撚晒行電梯既人囉
同我講把撚咩
而家左行右企,左邊咪一樣塞死曬
根本行樓梯仲快
你老母成日叫你生性, 朋友d 叫你柒小陣,你有無做到?
老人可以搭𨋢
趕時間仲搭乜鬼野地鐵

快過一分鐘都幫唔到你幾多,早d出門口好過啦
樓梯咪一樣塞死晒
𨋢咪一樣塞死晒
可以點離開個月台
咁講
你排右邊企上去都唔慢得幾多姐
仲係有on9拉埋另一樣來講,真係特別多呢d人,講唔贏拉另一樣來轉移視線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞