其實點解地鐵已經不停廣播扶手電梯唔好行,都有班撚樣係都要行?

724 回覆
147 Like 3731 Dislike
我走先
樓主頂住
係啊

每個人邏輯上都想快手快腳又安全
但同時每樣野都有佢嘅規定

你唔滿意佢嘅規定你可以有好多方法
例如可以唔用佢 又可以投訴佢

但你用得佢就要按照規矩行事
你覺得唔啱並唔係你可以打破佢規則嘅理由

正如你覺得刪曬快車線就最安全
覺得左行會快啲

但你嘅個人諗法唔代表你可以break the rules
即使個規矩你覺得唔啱,行樓梯唔make sense
支持樓主,一多人嗰陣,啲人淨係會塞哂喺右邊然後左邊完全冇人用,反而嘥哂啲時間,明明用埋左邊嚟企先係最有效率
最撚憎嗰個咩 企定定 要緊握扶手 記住唔好係電梯上面行走呀 既廣播
每次聽到都行快兩步
宜家咪就係討論緊左行右企係咪真係唔好囉
你一直話唔得 最好左企右企 咁就最好
我咪舉刪快線做例 問你係咪同意囉
你又九唔搭八講一大堆廢話
我無話過要又安全又快
我係用你個邏輯去問你問題
個邏輯係你班左企右企派講架大佬

Break the rules?
社會上 左行右企確實係運行緊
唔係都唔使討論啦
本身邊一派先係個rule 我唔想討論
我只係想討論左行右企 同左企右企邊樣好啲

咁你回應返個問題 左企右企嘅人係咪同意刪快線
去達到你地邏輯上 一致地快係最好?
而唔係有需要嘅人可以爬頭?
有冇諗過根本唔係咁多人趕時間,大家寧願等吓你趕時間嘅走左邊囉
老人家有人拖住要企一左一右呢啲我就算,我見親中佬後生塞撚住左邊一定唔留力撞鳩佢
一邊空咪證明全部人都唔趕時間囉
趕時間咪去左邊行 有咩問題?
點解要咁做?
嘩 係喎 你真係好聰明
行會快過企
一定係咁啦
咁兩邊都企
你趕時間就行樓梯
又有咩問題?
你outdated 咗囉
右邊有人企,冇位借
安全意識咁差?

以前無綠咭,而家地盤都要綠咭啦
企定定都係為你安全
冇樓梯焗住行電梯~ 都唔明點解咁少樓梯
即係自私?
咁你咪過去截撚住佢囉
其實好多人都唔想行扶手電梯,只係唔想做第一個,當有第一個企左,自然成堆人跟隊然後比人話就話前面唔行唔關我事⋯⋯⋯⋯
危險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞