其實點解地鐵已經不停廣播扶手電梯唔好行,都有班撚樣係都要行?

724 回覆
147 Like 3731 Dislike
條傻閪自己走嚟撩鳩人
然後又話關人撚事
死完全家係燥啲
兒燈好多傻閪個腦唔識轉
我冇人身攻擊
一直圍住件事討論
要快既樓梯咪一直空出黎比你
又唔影響企電梯既人
而家又話會讓
啱啱唔係講到自己好巴閉咩
講咁撚柒多你咪又係要讓
因為左行右企會令單邊損耗加大,黨鐵唔想比多啲維修支出先會叫你條傻仔唔好行!
你啲港豬無得救
大佬
你搞清楚每樣野背後嘅原因先

高速公路有快線係因為高速超車危險
特登起條快線比想超車嘅有安全區域超車

但扶手電梯其實都有相類似原理
就係係隔離起咗條樓梯比趕時間or想快手嘅人行
並唔係分左右比人超車

類比前都要知道意義係邊,事實唔係類似=類比
同埋唔係講粗口就大聲
地鐵想慳維修費,傻閪樓主係咪有得分
港豬就聽聽話話守規矩啦
https://youtu.be/VvBY9HTHw5I
港鐵條片無話唔比行
握扶手 企定定 唔好喺電梯上行走呀
秒左條傻鳩
如果跟據地鐵話「搭扶手電梯,企定定 切勿行走」係犯法,咁即係吓面咁多樣都係「犯法」吸煙真係有講明犯23條喎

註:港鐵附例 23 條 - 凡藉告示而禁止在鐵路處所的任何其他部分吸煙,則任何人不得在該部分吸食或攜有任何形式的已燃點的煙斗、雪茄或香煙或無遮蓋火焰。(附表2 - 23 吸煙 罰款$5,000)
https://www.mtr.com.hk/ch/customer/main/mtr_by_laws.html
大家每日都有機會使用扶手電梯,但你又懂得怎樣正確使用扶手電梯嗎?
如果使用方法不正確,危機就在左近!想避免誤墮意外的陷阱?請緊記「鐵仔」提供給大家的六個安全小貼士:

如有不適,請求助並乘搭升降機
攜帶大型物件,請乘搭升降機
搭扶手電梯,小心梯邊夾腳及鬆身衣物
酒後不適,請乘搭升降機
搭扶手電梯,切勿睇手機
搭扶手電梯,企定定 切勿行走

立即收看短片跟「鐵仔」學習如何安全地乘搭扶手電梯!
https://www.mtr.com.hk/ch/customer/main/hold-the-handrail-and-stand-firm.html

你哋想左企右企
邏輯上唔係就係想要 整體快又安全咩
快線刪咗佢 全部線唔比爬頭
一齊跟前車行 咪最安全最有效率囉
又唔啱呀?
爬頭同左行有咩唔同?
點解一定係行樓梯
電梯同樓梯兩樣野嚟架喎
行行下高速 唔想塞車就去行單車徑踩單車?
你對
咁樓主要聽咩,都係佢選擇姐
趕時間咪行樓梯囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞