“真”高質電器傢俱討論(25)

1001 回覆
6 Like 5 Dislike
都貴4-5k
真係值得 巴打?
貴4-5k 係成條list 黎講又唔係真係話好多
本身個indoor 就已經高級好多
香港少數嘅真日本indoor 款
我會覺得個indoor 都值貴2k 左右
另外個2k 就係比貴左個outdoor
咁就要睇你個outdoor 會唔會曬著,你屋係唔係西斜
如果呢兩個條件你都唔中
咁420 又真係夠用嘅
多謝巴打誠心回覆
我其實一心想買貴款 但另一半同designer 覺得基本款靚啲 等我睇吓有冇實物可以去睇完 睇下另一半會唔會改變主意

我就向北 不過香港熱起上嚟跟本全港都熱到痴線
會貼埋隔熱貼
應該話基本款Match 個設計多啲
個outdoor 都係擺向北位?
如果係嘅真係用三菱電機420 兩匹機都夠你玩嘅
貴款係要夾design
但夾得好其實好靚
希望你個designer 唔係個啲會用個木殼遮著indoor unit 嘅designer
每次見親個啲design 真係得啖笑
唔係 如果係咁都唔洗諗貴野
佢都係照擺出黎
大金 FTXM50SV1N
重工 SRK50ZSXH-S
電機 MSZ-LN18VFR/B/V
Panasonic CS-RZ18YKA
點比較?
有任何窗牆向西頂樓開放廚等另加,唔好以為牆向西唔係窗唔駛加大匹數
唔計易臭及功能ftxs50 嬴哂
Ftxm 弱過Ftxs 但多左控濕. 體感温度控制會好過其他大金及P. 但未必包括東芝,電機等.
因為設計問題,某些機收頻回濕係上升較多及快. 亦因為full load 時抽得勁,變相收頻上升時幅度大.
如果想普通機要細濕度變化幅度就要係翅片設計及coating 著手.
唔係價錢問題 我估LN系列砌掂好多機?
制冷未必赢ftxs50,始終大機, 甚至東芝18j2kv. 多左coating 水去得快不留在翅片上制冷會更好.翅片上有水不能和空氣作出正常熱交換. 所以點解會有同匹機會無咁凍出風係因為某程度它去左抽濕.
題外話,雪櫃黎講買東芝好唔好
例如重工二匹.
香港賣東芝泰國得靜. 其他一般尤其浸完個廠之後. 如果東芝有多門雙制冷南海做基本上嬴唒其他日本多門,因為蔬果室都係行冷藏室保濕冷流,不是現日立雙制冷行冷凍氣流處理蔬果室.大陸有得賣.
蒸焗爐 panasonic 定 whirpool 4s 好?
本身諗住p 記但睇介紹又話4s 好啲
5k budget 有無咩更好選擇?
Whirpool冇樣好
以前用sharp heasio. 宜家唔知點
如果樓底唔太高, 裝 LN 喺房正中位會顯得有啲壓迫

利申:我屋企 8 呎樓底,有啲房裝 LN,有啲房裝 GS,都係裝比較角落位
如果有兩部分體或以上並排,包木殼的確會好睇啲

木殼唔包底就冇咁影響冷氣運作
4s 除左大同平
無野好
睇過好多嘅design個木殼好影響回風
掛牆式分體機原意根本就係要無遮擋
要靚嘅就唔係揀個木殼包著部掛牆式分體機
而係揀風管式分體機 或 燈槽式分體機
詳情可以睇大陸大金有好多選擇
咁樣先係用黎結合設計同實用

順便講下。香港好多大金機
尤其係大匹數機
已經直接拎大陸大金賣比你
明白 都係一個考慮 比較深部機
過熱水 250 度sharp AX-1700R(R)
可能只賣美式冼衣機算.
唔夠1.8M高容量上過300L係東芝岩尺寸,雪櫃身深小小到695mm ,日立果d去到1.85M高可能唔係好得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞