“真”高質電器傢俱討論(25)

1001 回覆
6 Like 5 Dislike
繼續帶動返“高質”呢個概念先

跟番(6)第一段巴打講既野
雖然唔係話貴就=高質
但淘寶呢d地方就未必與高質能夠扯上關係
又唔一定係無,不過基於為左唔好令人誤會
認為寧缺勿濫會好d

同埋另一樣野係“性價比”
明白到大家都著重性價比
即使係貴牌子都有分值唔值得買、值唔值得用
每個人個感覺同見解都唔同
有d人鍾意TOTO,有d人就鍾意Kohler
其實無問題,大家都係分享一下個感受
睇個個人只要分析到大家感受再去選擇就ok

有時即使貴牌子都有分大陸做定外國做
覺得即使係大陸做都可以分享
因為有d牌子又無話大陸做就=唔好,QC問題啫
當然,如果大陸做係唔好既,就更加要出聲
高質傢俬電器傢俱討論,高質品牌用低質野扮高質都係需要留意

“高質傢俬電器傢俱討論” 其中一個好重要既功能係大家唔可能係網上面搵到晒所有傢俬電器品牌
有好多品牌真係聽都未聽過
以Blanco黎講,行旺角就睇到好多石盤,但多數都唔係放Blanco係門口
我都係睇呢個post先知
而且仲知可以係德馬買平好多
咁就覺得呢個post好有用 (同時因為search得好多品牌名,d廣告全部都係傢俬電器)

另外結合少少野:德馬英馬買野係平好多,但要注意有機會運送過程途中會令物件損壞,引起時間及金錢損失,例如Blanco石盤,孖盤損壞機會大過單盤

所有地區馬都要注意賣家地點,有d潔具德馬(日馬更多)見到平,以為係外國貨,其實個賣家發貨地區係深圳廠商,到時浪費運費又買到件大陸貨

美日馬買燈具注意電壓,就算免費都好,唔岩用就係唔岩用,買電既野英德馬穩陣

電器推介(只供參考):
水龍頭/花灑:hansgrohe
石盤:Blanco
雪櫃:三菱
洗衣機:歐洲式miele…日式LG蒸氣
抽油煙機:富士皇/太平洋
水波爐:hitachi
電磁爐:panasonic
電視/soundbar:罪大滔天
冷氣機:窗口式 panasonic/美的
分體式:三菱
router:Asus
浴室寶:三菱
吸塵機:無線dyson
煤氣爐:tgc找煤氣師傅度左位先知邊隻款裝到

平貴自行決定,沒有你買不到的電器,只要覺得果件電器岩你,果件電器就係最好既選擇
我嚟緊都要買洗衣機,都係考慮呢兩個牌子

我見西門子有苦主群
西門子現在超薄機係美的oem. 我用原廠西門孑及Miele. Miele 真係最好衫唔易殘
Miele用最平嗰隻入門版係咪都足夠
最平個隻德國造.
有少許程序西門子比Miele 更好就是interspin 同balancing. Balancing 其實個筒祇可向一個方向才做到高機率平𧗾,lg 係三送一,金章係一送一.
Miele 有隻Poland 不用了. 膠筒.
巴打
LG F1208V4W
SIEMENS WS14S468HK

會點揀?Miele太貴
想問下水龍頭如果買hansgrohe,有冇邊個系列係made in Germany?上德馬唔見有特別寫出嚟
梳化有冇咩牌子推介? 三座有貴妃 五六萬budget左右
美的機未深入研究,不過美的機大把oem. 搵部平,不過我會買如果比金章,惠而.
我用緊Gamma. 歐化買
Axor
呢2部都係美的?
謝謝 去睇下先
上星期去鴨脷洲natuzzi有張幾好
不過九萬幾 有啲貴
現西門子薄機iq300.
how about grohe
樂聲部二合一咪美的. 洗8kg 薄機咪美的. 亦都有厚,大昌代理個d牌子,日立中國,東芝咪美的. 東芝歐式泰國做咪美的既泰國廠造. 如果東芝中國南海咪自己廠做專做東芝洗衣機同雪櫃.日立歐式泰國唔好買,死到pk.

我結論
歐式大眼
Miele>Bosch Siemens> LG
頂置
Brandt(獨一無二避震 )
巴打q
有冇買暖爐, 風扇, 抽濕機??
暖爐Delonghi dragon 4
風扇一般三菱(全密封摩打)
氣流iris oyama
P 直流扇好易壞
抽濕機已講.
Lg 其實你話因為直驅靜我唔覺尤其越高轉數. ,如果對比西門子. Lg 優勝係直驅控筒洗衣. 亦可講6 motion 裏 stepping 最傷衫變形. 所以lg 機我不用cotton mode. 但filtration, swing 係ok. 西門似tumble, Miele 係Rolling. Hitachi Thailand stepping.
係美的機未深入了解,不過似乎不差. 約排第三四. 當然還未計v zug, asko.
落街睇鋪頭的catalog有寫

以系列分唔準的,印象中有一個系列零零些些係浴缸龍頭中國造,其他德國
(曾經有人post過圖,揾唔番)
LM
抽濕機, 係呢個post 搵唔到.... 係咪係舊post???
如果揀Bosch WAT28799HK 士耳其定WUU28460HK西班牙製好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞