祕撈副業討論區

492 回覆
9 Like 1 Dislike
正職: SALES 貪佢自由
副職:網上賣野,保險,直銷

想創業,但沒IDEA

想識多D 志同道合既人

你想開鋪頭賣野?
唔係網上賣野既模式比較好?唔駛捱貴租同人工

依家大趨勢係 online shop ,好少人創業會開實體店,除左飲食,美容等等既服務性行之外, 大陸所有零售都被淘寶攪到執哂, 依家得番D 食店同按摩店, 加上香港貴租嗎

唔一定網店, 可以係IT START UP
正職學生
副職寫文

似係同行

交流吓
我搵得好少

請問如果我想寫d教人做gym,keep fit既文章,有d咩野地方可以投稿?
等我擴展下業務
正職學生
副職寫文

似係同行

交流吓
我搵得好少

請問如果我想寫d教人做gym,keep fit既文章,有d咩野地方可以投稿?
等我擴展下業務

menclub應該ok瓜
正職學生
副職寫文

似係同行

交流吓
我搵得好少

你寫咩
正職:public relations 14k
副業:fitness instructor 3k
一星期做足7日

PR咁低人工
一星期做足7日

PR咁低人工

因為行業問題,行頭太細唔自爆
想新年嗰幾日紅日搵pt做攝吓時間,有無介紹

新年前請好多炒散,有興趣telegram me : itdoesntmatter

似係同行

交流吓
我搵得好少

等我擴展下業務

開個Page玩著先,跟著投稿去輔仁果類網媒

有心D既,開個Blogspot/Wordpress/Medium儲文

唔該巴打
Btw,唔識人係咪好難搵散工撈架?

唔會好難 只要你唔要好睇價錢就得啦
人地要ot都搵個正業做啦
聽d 師傅講有d公司就係靠ot 座大份糧

做份雜工 9個鐘到600會唔會好過份?
利申:白紙

咁撚少
正職:學生
副業:補習 5-6k

巴打你係咪補名校個d

唔係
不過我集中補高中中文
所以價錢高d

有時一對2/3 一堂都幾舊水

唔會好難 只要你唔要好睇價錢就得啦
人地要ot都搵個正業做啦
聽d 師傅講有d公司就係靠ot 座大份糧

做份雜工 9個鐘到600會唔會好過份?
利申:白紙

咁撚少

試下先loo 不過要預左俾人屌到飛起
唔好以為雜工就唔專呀 釘基仔 打石屎 清場
樓籠落雨做防水 總之就係冇咩人做既下欄野啦
正職:學生
副業:補習 5-6k

巴打你係咪補名校個d

唔係
不過我集中補高中中文
所以價錢高d

咁咪好囉。。。個陣我都係靠做pt, 4年大學儲左人生第一個100k

巴打你係咪補名校個d

唔係
不過我集中補高中中文
所以價錢高d

咁咪好囉。。。個陣我都係靠做pt, 4年大學儲左人生第一個100k

Grad 前100k我嘅目標嚟

但我唔生性用左黎去旅行。。。 不過都用左d黎還學債,原本係諗住全部拎黎還學債結果都係心軟做唔到 後悔
正職 NGO 打雜.... 13
pt 香港中x x氣 cs 4k...

度緊點砌個schedule會好啲。。

P.S. 都想操下身形同練返左右平衡啲。。。。左手左腳人

中xx氣可唔可以一星期返一日?

佢地揸正418
即係最少每星期連埋食飯時間返到18粒鐘。。。。
可以淨係返一日我都想.......

屌佢老味,正職加得少少人工
正職 NGO 打雜.... 13
pt 香港中x x氣 cs 4k...

度緊點砌個schedule會好啲。。

P.S. 都想操下身形同練返左右平衡啲。。。。左手左腳人

中xx氣可唔可以一星期返一日?

佢地揸正418
即係最少每星期連埋食飯時間返到18粒鐘。。。。
可以淨係返一日我都想.......

我都搵緊d pt 可以做公司cs, 想問邊度搵?jobsdb?
一星期做足7日

剩係平時做開gym, 無教練牌請唔請?
有無IT人可以分享下?

幫朋友問的,有個potential ge project想做,但之前未freelance過,想知有咩要注意(傾價錢做ge過程呀,咩資訊都可以)

project scope
requirements
uat
bug fix
maintenance
以上樣樣都要傾
一星期做足7日

應該大部份都唔請,雖然無法例規定要有教練証書,但至少我果度唔請
一星期做足7日

應該大部份都唔請,雖然無法例規定要有教練証書,但至少我果度唔請

除左cert 仲有無咩requirement?

除左cert 仲有無咩requirement?

仲要有CPR
除左parttime同fulltime教練,如果你有本事搵到客可以做freelance,咁客可能要求你有cert
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞