祕撈副業討論區

492 回覆
9 Like 1 Dislike
祕撈完岩岩收工

想練返手臂線條可以點做。但唔玩machine

最簡單做dip,有張櫈都做到
https://goo.gl/images/WSquA9
公司話PT要申報
無得返
有無IT人可以分享下?

幫朋友問的,有個potential ge project想做,但之前未freelance過,想知有咩要注意(傾價錢做ge過程呀,咩資訊都可以)

傾好Project Scope,要比個客接,Out of Scope既要另收錢;Support 咩platform同version,唔係執撚死佢;做唔做Maintainence,Service Level去到幾多;數期點計,簽左比幾多成,完Project比幾多成;包唔包Source Code...等等

多謝巴打 咁有無話公價乜乜乜咁架?

個project可以算係我做中間人,但我唔係做it⋯⋯朋友唔知價,唔係睇得好重錢,真係純粹為興趣(佢係收工仲會響屋企dup code果種人)

不過我想保障佢ge利益,同唔想set太低做爛市 求指教

過左年後走

好多人都咁講呀。。 我想揾d可以唔使成日坐office既工。其實頭先講個份既工作內容我都幾鐘意,但又點

我返左幾個月office都發覺自己唔係好鐘意坐office
反而寫文可以一路行一路寫

想問下巴打既副業點起步?
上網睇招聘?
公司話PT要申報
無得返

我公司都係
其實佢會唔會查到
有無IT人可以分享下?

幫朋友問的,有個potential ge project想做,但之前未freelance過,想知有咩要注意(傾價錢做ge過程呀,咩資訊都可以)

傾好Project Scope,要比個客接,Out of Scope既要另收錢;Support 咩platform同version,唔係執撚死佢;做唔做Maintainence,Service Level去到幾多;數期點計,簽左比幾多成,完Project比幾多成;包唔包Source Code...等等

多謝巴打 咁有無話公價乜乜乜咁架?

個project可以算係我做中間人,但我唔係做it⋯⋯朋友唔知價,唔係睇得好重錢,真係純粹為興趣(佢係收工仲會響屋企dup code果種人)

不過我想保障佢ge利益,同唔想set太低做爛市 求指教

好難咁講,唔知Details要做幾多野,你朋友做出黎質素係點,收個價大家都開心咪ok
公司話PT要申報
無得返

我公司都係
其實佢會唔會查到

有冇前人有經驗話試過比人捉到?
想搵返地盤炒散
但佢地講個啲咩3寶有冇人知係咩嚟
同埋白紙想入行係咪好難?
利申:唔識人
係美國讀書好想搵到份外賣仔做
我個人鐘意做外賣 多過 做接電話或者侍應
可能我能力性格問題
而加個個月生活費都好貴
每日都活係內疚中

上面16k 一個月做外賣既巴打可唔可以講下你點搵 你點分配時間

過左年後走

好多人都咁講呀。。 我想揾d可以唔使成日坐office既工。其實頭先講個份既工作內容我都幾鐘意,但又點

上網睇招聘?

識人好過識字
不過首先要文筆好
正職學生
副職寫文

似係同行
我份正職啲時間好閪
想搵啲散工都難,個個星期雖然可以返到2-3日工,但又唔可以緊死星期幾返工,煩到死
想搵返地盤炒散

三寶
1 平安卡(綠卡)
2 工人註冊證(入閘打卡用)
3 身分證
想搵返地盤炒散

三寶
1 平安卡(綠卡)
3 身分證

唔該巴打
Btw,唔識人係咪好難搵散工撈架?
呢d part time其實多唔多出現金
唔報稅既

唔好做公司既pt咪得。揾炒散甚至自己接job咪唔會報稅。除非你個客將佢請你既錢報左啦
正職marketing
副業 的士狗

但我懶 一個月返得一兩日

過左年後走

上網睇招聘?

識人好過識字
不過首先要文筆好

我都幫幾間野寫緊野 巴打寫咩類型嘅文
正職:銀行CONTRACT 14K
副業:馬會 1.5K-2K
正職:銀行CONTRACT 14K
副業:馬會 1.5K-2K

馬會似乎係不敗
正職:15k (三月可能加到17k)
副業:私補1k weekend放假幫小朋友補下習
想搵返地盤炒散

三寶
1 平安卡(綠卡)
3 身分證

唔該巴打
Btw,唔識人係咪好難搵散工撈架?

唔會好難 只要你唔要好睇價錢就得啦
人地要ot都搵個正業做啦
聽d 師傅講有d公司就係靠ot 座大份糧
正職:15k (三月可能加到17k)
副業:私補1k weekend放假幫小朋友補下習

補習同行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞