[26]考緊26?你問我答 (47) 召喚1001失蹤人口

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
九成過幾個月同你講抽唔到快期 問你做返正常期 好唔好
放心俾啲油 定住 用腳剎控制車速 咁就冇咁易仆啦
唔俾油 冇速度仲易訓低
今日係沙田見到有ninja做學囝陪練
想問下咁多位Ching
學牌出rebel500會唔會咩都練唔到
MT03會唔會似多啲學院車 練到多啲野?

本身諗住出M仔
但係M仔上唔到highway過唔到隧道
過左路試就要諗放車 即刻勸退左
其實你用學牌出車啲錢嚟租車仲實際
練到你唔想練
你學牌出咩車都上唔到HIGHWAY同隧道架啦
想問下學牌租車練車可唔可以租3-4日練完個星期五六日星一先交車咁樣?
咁我學牌出車想幾時練都得
放工即興出工業區轉兩個圈又得

同埋本身諗住之後都會買車
早買遲買都係買
無謂幾百幾百一個鐘咁倒錢出去
下個禮拜上路試堂大半年冇掂過車 會唔會車都唔識撻怕拖大家進度
你本身考駕院定係街場呀,如果考駕院我覺得除左路面經驗會多少少之外其實都無咩分別,路面經驗個方面重要係係keep 到考試個套先得,如果唔係就揸壞手勢
你仲要買架大cc 既車,揸返學院d 牛肺車一定勁唔習慣,不論係坐姿同埋操作,到最後咪又係要租返學院車黎習慣
當然你想早d 出車揸下爽下型下就另一回事啦,但係如果你話想買黎當操車既咁你就諗下自己keep 唔keep 到考試標準同埋買左架實際可以幫到自己有幾多
我個陣係識著車開車轉波,但係唔識剎車
226有個2日1夜plan
學牌有學禁時間,亦都有學禁路段,並唔係你所謂幾時都練得(偷雞練另計)
好似樓上巴打話齋,你攞買車(起碼成皮)加埋保險牌費入油消耗品嘅錢嚟練包你練到唔想練,我租咗6-7k(有新觀貴plan 有街師傅平plan )真係練到唔想再揸
況且你pass 咗就唔會用返你架學車,好多人上大cc 車,除非你平時都係揸架羊通勤代步。講真你想揸都唔差在等多一年半載先出啦
路試堂當你新手教
你唔熟有人比你更唔熟
仲要唔洗怕跌唔洗保養
我之前租新觀啲車每次喺燈位停嗰陣都一定撻一次死火制
有時撻得多差啲撻唔着部車
淨係練到路面經驗
除非你拎部03考,個油門break控制完全唔一樣,到時你考車轉番125會好難習慣

rebal 500就唔洗諗啦,對學車0幫助
唔係好明點解啲人學牌會打算出架mt03 rebel500嚟學車 其實對考試完全無幫助 你又唔係用返呢兩架嚟考 你最終都係要租返駕院車嚟練
美其名就話係練路面經驗 其實只不過係想學牌就出架靚車嚟型下 心急等唔到路試合格先出車
我就建議實實在在租車練吧啦 你估出咗車之後你每次過死車都會做足晒考試要求咩
所以每次問學牌出咩車好都一律建議1000rr,一步到位唔洗煩
LIHKG 更新公告 (2023-03-13) 新增延續主題功能
https://lih.kg/3332096
學魚波話齋, 學牌出乜嘢車根本就反映你嘅心態
要自欺欺人都幫唔你
你唔想又要再開post?
老強每次轉完灣落一波停車,離合器可唔可以由落波開始keep住揸實到停車,會唔會當空波滑行?
定係要早d落波行多少少先再空波brake?
前者,我慣咗黃格前一個車位左右揸極力子落波,左手唔使再鬆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞