[26]考緊26?你問我答 (47) 召喚1001失蹤人口

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
諗住長用咪買囉
有D只係試下咪用住普通先

即有人學牌出新車,有人用二手或者學院車算
第一個灣感覺窄d,會忍唔住減速,一唔夠速度就難平含
Btw,試場隔離個細場打八字都好能難
第一個我唔上二波住用一波過自己覺得穩D
第二個二波過但手要定比住少少油但腳掣要拖住過條線唔係次次得,十次有一次會出界,兩次會扭多左(太緊),兩次會唔夠油有少少格格聲即快死火.....
打8 字練定油但都係咁... 好驚
就係一波再減速,太慢個灣過得疾疾下8字都係唔敢畀油好似好近水馬
sry 我clarify 番, 應該係土瓜灣+有信街共用同system, 不過check 唔check到要撞手神, 以上兩個地方以外既其它地方係報唔到重考
最初學果時有個sir/miss 係下灣心開始俾油屈上去, 但我發覺面向個欄杆俾油好大壓力, 到之後有個老d既呀sir就教衝落去轉埋上去先再俾油, 果時佢個示範係斜路空波落去, 靠個衝力就夠轉個到車頭向返上去, 果時我就照呢個方法去試, 咁當然唔係拉極力子空波落去啦

所以我最後個做法係開車上斜> 右轉落去, 定住油加少少尾brake落斜>臨左轉時放brake, 車頭向上就再俾油上去

我都係戴依個學車pass $4000 其實無所謂 你撚得掂部車鬼會理你咁多
天光道路線更新,短左好多

老實講考官都係人,外表一定有影響架啦,你見人第一印象都係睇外表先,正正經經咁實冇死
下...冇人講過既
我4月考
常樂街打8字
但係睇圖似2揀1打完8字返考場
不過通常都係考嘉齡線
好thx
屌佢差少少可以考短啲
常樂街係虛線敬德係實線
係..... 算,專心考左老強先再諗其他..... 唔係佢考咩都唔關我事
石鼓街斜路冇得走甩咗
另一條路係咪無變?
我真係有咁做 依家p緊,身邊d人考都係咁望
但都係睇上堂嗰陣點教,冇話啱定錯既,不過覺得做到又保險d既咪做囉,pass到就得啦
準備考老強
今日第一堂租車自己玩
終於feel到食得住架車
好撚感動
加油呀,撚熟部車之後就當模擬考咁練就ok
今日港駕pass 左,好撚感動

考過沙駕 港駕,個人覺得港駕路線短啲,少機會有突發野

同埋操車一個鐘港駕操到4轉以上

沙田行一次怡成坊一次源順圍就完左
冇紅綠燈梗係易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞